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Percarlo 2017 300cl

IGT | Toscane | Italie
CHF 475.65

Tous les millésimes

2017 2018
Évaluations et Scores
97 Vinous
The 2017 Percarlo is an exotic beauty. Rich and sumptuous in the glass, with tremendous fruit density, the 2017 packs a serious punch. Succulent dark cherry, plum, licorice, menthol and earthy notes emerge over time, but the tannins remain imposing. Like the Baròncole, the Percarlo needs cellaring to be at its best. The 2017 was much more forthcoming from barrel. It will reveal all of that sumptuousness once again, but not soon.
94 Robert Parker
The organic San Giusto a Rentennano 2017 Percarlo is a pure expression of Sangiovese from a hot and dry vintage that resulted in smaller berry size, richly concentrated flavors and a well-contained 15% alcohol content. Indeed, the bouquet of this wine shows warm cherry confit and a touch of dried berry skin that point to the general ripeness of the grapes. Additionally, there is a hint of tannic astringency or tightness that also speaks of the challenging vintage conditions. Percarlo is released in 13,302 bottles, 700 magnums, 100 double magnums and 20 Imperial bottles (or double double magnums).
Producteur
Fattoria San Giusto
Installé dans la partie la plus au sud de l’aire du Chianti Classico, San Giusto a Rentennano était à l’origine un monastère médiéval habité par des sœurs cisterciennes ; et s’appelait alors San Giusto alle Monache (« des sœurs »). La partie la plus ancienne a été érigée au début du 13ème siècle et certaines parties des anciennes fortifications sont toujours intactes, notamment les remparts à créneaux, les barbacanes immenses et les voûtes souterraines, qui abritent aujourd’hui les caves de vieillissement. En 1957, Enrico Martini di Cigala a hérité de la propriété, avant de la transmettre à son tour en 1992 à ses enfants, actuels dirigeants. Ce domaine impressionnant englobe 160 hectares (certifiés en agriculture biologique depuis 2009) et se distingue par un microclimat dont l’amplitude thermique importante entre le jour et la nuit favorise la maturation progressive des raisins. Le domaine élabore deux Chianti Classico de même que des IGT, dont Percarlo, un 100% sangiovese issu de ses meilleures vignes au rendement le plus faible.