Close
Rechercher
Filters

Chablis Valmur 2004 75cl

AOC Grand Cru | Chablis | Bourgogne | France
Épuisé

Tous les millésimes

1992 2004 2017 2018
Évaluations et Scores
94 Par Robert Parker
The 2004 Chablis Valmur soars from the glass with a panoply of minerals and quartz. This wine possesses an intense inner core of minerals that are laced with salt, sea shells, and flint. Pure, concentrated, deep, and ethereal, it is gorgeously focused and immensely long in the finish. Projected maturity: 2007-2014.  The Raveneau brothers were in the process of bottling their 2004s when I visited the estate in late April, 2006. “This is a vintage of pleasure, the 2004s are simple wines, they do not have a powerful constitution,” said Bernard Raveneau, who concentrates on vineyard work and handles the vinifications. (His brother Francois deals with all the tractor work as well as the administrative issues.) He reiterated what I’d heard in all of Burgundy’s cellars, that the yields had gotten totally out of control during the rain-plagued month of August. “We harvested 70 hectoliters per hectare on average across the entire estate. We’ve never seen such a plethoric vintage!
Producteur
Domaine Raveneau François
D’aucuns le disent : nous sommes ici en présence du meilleur producteur de Chablis, d’où la rareté de ses vins. Fondé en 1948 par François Raveneau, le domaine est aujourd’hui sous la houlette de ses fils Jean-Marie et Bernard. La propriété compte environ 9 hectares de vignobles classés Grands Crus et Premiers Crus les plus qualitatifs de la région. C’est sur ces vignobles plantés exclusivement de chardonnay que naissent les plus grands Chablis. Autre signe distinctif : il s’agit de l'une des rares exploitations à Chablis à vendanger manuellement, la récolte intervenant relativement tôt pour conserver l'acidité du raisin. Les vins qui en résultent sortent invariablement du lot sur le plan qualitatif, affichant une minéralité racée et pure avec des notes de fruits miellés. D’une grande longévité, la plupart d’entre eux se bonifient après cinq à dix ans de garde. La production reste confidentielle, ne dépassant pas 4 000 caisses environ par an.