Close
Rechercher
Filters

Chambertin 2011 75cl

AOC Grand Cru | Côte de Nuits | Bourgogne | France
Épuisé

Tous les millésimes

2009 2010 2011
Évaluations et Scores
97 Vinous
Rich, huge and explosive, the 2011 Chambertin bursts onto the palate with superb energy and pure density. Dark blue/purplish fruit, smoke, licorice and melted road tar are just some of the many notes that are alive. The 2011 is remarkably vivid and layered. There is something about these parcels that allows them to transcend vintage. What an utterly breathtaking wine this is.
95 Robert Parker
The 2011 Chambertin Grand Cru comes from two parcels in Chambertin itself and Clos-de-Beze. It has a slightly meaty, introspective bouquet that is beautifully defined, but it is a little sulky at the moment and needs two or three years to open up. The palate is medium-bodied with ripe, juicy tannins on the entry. This is not a heavyweight Chambertin, but very focused with a feminine, silky-smooth finish. Drink 2014-2026. I have been visiting Jeremy and Alec Seysses at Domaine Dujac for several years now, and it is always one of my favorite ports of call. Alec, looking surprisingly chipper for a new dad had taken time off nappy duty to guide me through the 2011s this year. I have to confess that I was concerned by the conspicuous nature of the new oak on both their negociant label wines and the entry Village Crus. I felt that 35% new oak tended to overwhelm the fruit and terroir and occasionally impart drying finishes, which is why my scores are parsimonious here. As I tasted through the range toward the flock of Grand Crus the oak seemed better assimilated, although I would still maintain that the wine is of such quality that the present level of oak risks being superfluous to requirements. All the negociant label wines were bottled before Christmas.
Producteur
Domaine Dujac
L’antériorité du Domaine Dujac est relativement récente, car l’exploitation est née à la fin des années 1960. Jacques Seysses, alors tout jeune homme, s’est expatrié en Bourgogne alors qu’il n’avait pas de racines viticoles. Son père, homme d'affaires fortuné, possédait une biscuiterie et était un véritable bon vivant et gourmand. Après un passage dans le milieu bancaire, puis dans la biscuiterie, Jacques est parti en Bourgogne pour découvrir le vin. Il a déniché une propriété délabrée à Morey-Saint-Denis (le domaine Graillet), l’a achetée et lui a donné son prénom. Le domaine a rapidement acquis ses lettres de noblesse. Jacques l’a progressivement cédé à ses trois fils Jeremy, Alec et Paul, qui possèdent aujourd'hui plus de 15 hectares de vignes réparties sur 16 appellations, déclinées en blanc et en rouge. En 2000, Jeremy, l'aîné des trois enfants, a démarré une petite activité de négoce sous le vocable Dujac Fils & Père. Depuis 1990, la famille est également copropriétaire de Triennes, un domaine provençal qui propose un éventail de vins dans les trois couleurs.