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Châteauneuf du Pape Réserve 2006 75cl

AOC | Châteauneuf du Pape | Rhône | France
Épuisé
Évaluations et Scores
99 Par Robert Parker
19 Par Rene Gabriel
96 Par Wine Spectator
The same can be said about the 2006 Chateauneuf du Pape Reserve and it offers incredible cassis, toasted bread, bouquet garni and earth aromas and flavors to go with full-bodied richness, incredible concentration and a seamless, thrillingly pure texture that’s hard to believe. It’s easily the greatest wine I’ve tasted from this vintage. <br/><br/>One of my favorite producers, Vieille Julienne is run by the brilliant Jean-Paul Daumen. Coming all from a cool, mostly sandy terroir located in the northern part of the appellation, these traditionally made wines possess singular characters that have both richness and depth on the palate, as well as notable elegance and freshness. They epitomize this tiny terroir and are more Vieille Julienne than they are Chateauneuf du Pape. For this tasting, we focused on his traditional Chateauneuf (which is now broken up into two cuvees, the Trois Sources and the Hauts Lieux) and his Reserve bottling, which is produced only when this tiny plot of vines offers something unique to say. Looking first at Jean-Paul’s traditional Chateauneuf (made up until 2009), it is always a rough blend of close to 90% Grenache, with smaller components of Syrah, Mourvedre, Counoise and Cinsault. Completely destemmed, it’s aged in older foudre and never sees any new wood. While it comes from a cooler terroir in the northern part of the appellation (and Jean-Paul favors harvesting on the earlier side), it never lacks for richness and is a concentrated, structured effort that benefits from cellar time. Moving to the Reserve bottling, this cuvee comes from a single plot of 100+-year-old vines, planted in what looks like pure beach sand. It’s also slightly more Grenache dominated than the classic cuvee, with the blend containing 90-95% Grenache and the balance Cinsault and Syrah. It too is completely destemmed and aged all in older foudres. First made in 1994, it’s only produced when Jean-Paul feels that the plot has something special to say.<br/><br/>
Producteur
Domaine de la Vieille Julienne
Comme beaucoup de ses confrères dans le Rhône, le Domaine de la Vieille Julienne avait une vocation initiale d’exploitation viticole, vendant ses raisins à des négociants. Sa création remonte à 1905 mais ce n’est qu’à la fin des années 1960 qu’il a commencé à mettre sa propre production en bouteilles, non sans rénover ses caves dans la foulée. En 1990, Jean-Paul Daumen a rejoint le domaine, et l’a conduit sur une toute nouvelle voie grâce à ses choix viticoles favorisant de faibles rendements et des pratiques culturales naturelles. En quelques années, il a suscité l'attention de la critique et en 2007, Robert Parker a bien résumé son influence : « Au cours de la dernière décennie, Jean-Paul Daumen, propriétaire, vigneron et homme à tout faire à La Vieille Julienne, s'est imposé comme l'un des plus grands vignerons français. S’appuyant sur de vieilles vignes familiales dans le secteur nord de Châteauneuf du Pape, et cultivant l'ensemble du vignoble en biodynamie, il élabore des vins extraordinaires depuis 1998. La philosophie vinicole de Daumen est d’une simplicité remarquable : de vieilles vignes, des rendements minuscules d'environ 20 hectolitres à l’hectare, pas de SO2 lors de la vinification, un élevage en cuve neutre ou en bois, et une mise en bouteille sans collage ni filtration. Résultat : des vins d'une pureté extraordinaire, des expressions de terroir sans artifice et reflets de la personnalité du millésime. Je ne saurais que trop recommander ces nectars. Malheureusement, comme pour la plupart des vins les plus majestueux du monde, la production est relativement limitée et la demande insatiable ».