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93 Robert Parker
The 1994 Montrachet, from 25 hectoliter/hectare yields, has a deep mineral spice on the nose with touches of star anise and orange blossoms. In the mouth, it displays an awesome silky texture and good length, with touches of nuts and spices. This full-bodied wine has the components to be a great Montrachet, but it lacks the necessary drive to carry the fruit through to its summit. My impression is that this wine will age gracefully for 10+ years. The most expensive dry white wine made in the world, the Domaine de la Romanee-Conti's Montrachet always faces high, if not unrealistic expectations. The gracious Aubert de Villaine, one of the owners of the domaine, was kind enough to allow me to taste the 1994 and 1995 Montrachet's side by side.
93 Robert Parker
The 1994 Montrachet, from 25 hectoliter/hectare yields, has a deep mineral spice on the nose with touches of star anise and orange blossoms. In the mouth, it displays an awesome silky texture and good length, with touches of nuts and spices. This full-bodied wine has the components to be a great Montrachet, but it lacks the necessary drive to carry the fruit through to its summit. My impression is that this wine will age gracefully for 10+ years. The most expensive dry white wine made in the world, the Domaine de la Romanee-Conti's Montrachet always faces high, if not unrealistic expectations. The gracious Aubert de Villaine, one of the owners of the domaine, was kind enough to allow me to taste the 1994 and 1995 Montrachet's side by side.
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.