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Évaluations et Scores
97 Robert Parker
Tasted at the La Tâche vertical at The Square. It was initially difficult to choose between the 1999 and 2002 La Tâche, but in the end the former just ascended to the stratosphere, while the latter simply cruised, albeit at a very high altitude. Now at 13 years of age, there is just a slight bricking on the rim. It feels a little more forward than the 1999–a stylish and personality-driven bouquet with predominantly red berry fruit interlaced with warm bricks and undergrowth (much more so of the latter compared to the 1999). The palate is beautifully balanced with exquisite tannin, perfect acidity and an effortless, you might say easygoing personality. That is deceptive because it is a complex and utterly harmonious La Tâche that is the epitome of elegance. Unlike the 1999, I would broach this now with an hour's decanting. Wonderful.
97 Wine Spectator
This is closed overall, with subtle aromas, hinting at cherry, floral and mineral flavors. Has latent energy waiting to be unleashed. Shows great refinement and length, with the mineral element echoing on the finish.—Non-blind 2002 DRC tasting (February 2005). Best from 2015 through 2040. –BS
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.