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Évaluations et Scores
97 Wine Spectator
Light brick with orange edge. This also exhibits a slight vegetal note initially, along with plenty of forest underbrush, growing more penetrating with a core of sweet cherry in its bouquet. A caressing red, full of silky, sweet cherry and berry flavors and smoke. A picture of finesse, superb balance and a long finish. This loses nothing after an hour in the glass.--La T?che non-blind vertical. Drink now through 2020. ?BS
90 Robert Parker
PRODUCTION: 2,354 cases. This wine is clearly in decline, but at one time it was a great La Tache, meriting a score of 96 or higher (the DRC Richebourg and Grands Echezeaux were also magnificent in 1966, but they too are heading toward their graves). The 1966 La Tache's color exhibits more depth than the 1970, with some medium ruby/garnet accompanied by considerable orange, rust, and amber at the edge. The nose remains 90+ material, offering intense, fragrant scents of saddle leather, sweet, jammy, red and black fruits, cedar, herbs (Michael Broadbent always calls this vegetal herbaceousness "beetroot"), and that game-like, smoked meat character. The flavors reveal more alcohol, glycerin, tannin, and acidity than fruit. Some tasters felt this wine was way over the hill, whereas others thought it to still be a complex, rich, enticing red Burgundy, aromatically speaking, but quickly drying out on the palate.
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.