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Évaluations et Scores
98 Robert Parker
The 1978 La Tâche Grand Cru is admittedly a wine that I have always wanted to taste, just the stratospheric price tag prohibiting me from doing so...until now, thanks to the generosity of my host rather than me winning the lottery. My expectations were understandably sky high given the reputation, but I was not disappointed because it lived up to everything I hoped for. Mature in color with wide bricking on the rim, the nose is utterly bewitching with fragrant scents of orange peel, iron piping, damp undergrowth, wild mushroom and a hint of dried blood. It felt intense yet beautifully defined. The palate felt fully mature after 38 years, the tannins completely melted. While there is not the weight of the 1978 Romanée-Conti, there is a sense of presence and grandeur imbued by this La Tâche. The balance is perfect, the symmetry beguiling, and it gently fans out on the pure, caressing finish. It offers everything you could wish from a mature Pinot Noir, a hauntingly beautiful wine that I shall remember for a very long time. Tasted September 2016.
97 Wine Spectator
Good color. Stunning, seductive bouquet delivers pungent sweet cherry, forest floor, truffle and Asian spices. It saturates the palate with flavors, shows great extract yet remains elegant, ending in a long, intense finish.--La Tâche non-blind vertical. Drink now through 2040. –BS
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.