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Bonnes Mares 1995 75cl

AOC Grand Cru | Côte de Nuits | Bourgogne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
Medium-to-dark ruby colored, the spectacularly aromatic Bonnes Mares explodes out of the glass with spiced apples, dark cherries and cola scents. Chewy, powerful, polished and intensely structured, this full-bodied wine is packed with wild berries, plums and red fruits. Drink 2003-2012+. This note is the result of tastings I did in Burgundy between January 7 and January 29. The wine was tasted from cask, not bottle. Pinot Noir, a fragile varietal, reacts poorly to fining, filtration, and careless bottling techniques, I recommend caution when considering buying a red burgundy based on cask samples. I called it as I tasted it, and hope the bottled wine reflects the quality of the samples I was provided.
91 Wine Spectator
Silky, beautiful and full-bodied, this is a rich and racy red Burgundy packed with intense blackberry, cassis and wet earth character that cascades to a very long, succulent finish. More fat and flesh in this wine than in most '95s. Try after 2002, once the firm tannins settle down. 500 cases made.
Producteur
Domaine Comte Georges de Vogüe
Comte de Vogüé figure parmi les producteurs les plus célèbres de la Côte d’Or. Basé à Chambolle-Musigny, ses origines remontent à 1450, date à laquelle Jean Moisson a fait ériger le bâtiment historique. La même famille est restée à la tête de la propriété depuis, même durant la Révolution Française lorsqu’elle s’est exilée en Angleterre. En 1766, une descendante a épousé Cerice-Melchior de Vogüé, lignée dont le domaine tire son nom actuel. Son histoire récente a débuté en 1925 lorsque le Comte Georges de Vogüé a pris les rênes du domaine et a conçu l’étiquette des vins. Désormais entre les mains de ses petites-filles, Comte de Vogüé est géré par trois personnes : Eric Bourgogne, chef de culture ; François Millet, chef de cave-oenologue ; et Jean-Luc Pépin, chargé de la commercialisation et du marketing. Le domaine détient une part prépondérante du vignoble de Musigny, soit 7,2 ha (plus de 6,55 ha en rouge et 0,65 ha en blanc) sur une superficie totale de 10,85 ha. Il est donc de très loin le principal propriétaire à Musigny, devant JF Mugnier avec 1,13 ha. Leur Bonnes Mares fait partie des vins les plus prisés de la région.