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Châteauneuf du Pape 2004 75cl

AOC | Châteauneuf du Pape | Rhône | France
Épuisé

Tous les millésimes

2004 2006 2007 2008
Évaluations et Scores
95 Par Robert Parker
The 2004 Clos des Papes Chateauneuf du Pape has turned out to be one of the finest wines of the vintage, tipping the scales at just over 15% alcohol and actually coming a few tenths of a degree within the 2003 and 2005 in terms of power and alcoholic degrees. The wine displays gorgeously sweet black raspberries, kirsch liqueur, and resiny, loamy soil notes. Medium to full-bodied, this blend of 65% Grenache, 20% Mourvedre, 10% Syrah, and the rest some of the other red varietals that are permitted, is performing beautifully and is certainly one of the vintage?s superstars. The wine is full-bodied, powerful, rich, and as accessible as the 2003, but slightly fresher and not as muscular and thick. Nevertheless, this is a top effort from the father and son team of Paul and Vincent Avril. This wine can be drunk now but can be cellared for 15-20 years. This exquisitely run estate continues to turn out wines of great fragrance, richness as well as flavor authority and integrity. The yields are always among the lowest in the appellation. While they have 87 acres and can produce as much as 8,000 cases of Chateauneuf du Pape, the yields in 2003 were 23 hectoliters per hectare, in 2004, 22 hectoliters per hectare, and in 2005, 21 hectoliters per hectare. Their best value, and it?s one heck of a bistro wine, is the non-vintage concoction of Grenache, Syrah, Merlot, and Carignan actually cropped at an amazingly low 32 hectoliters per hectare.
Producteur
Clos des Papes
Considéré comme l’une des références absolues de la région, le Clos des Papes couvre 35 hectares à Châteauneuf-du-Pape à partir desquels il élabore deux vins, un rouge et un blanc. Au nombre des personnalités clés à l’origine de la renommée prodigieuse de l’appellation, le mythique Paul Avril a dirigé le domaine pendant de nombreuses années avant sa disparition en 2009. Depuis, son fils talentueux Paul-Vincent a repris le flambeau. Sur leur propriété du Rhône méridional, 31 hectares constituent le royaume des cépages rouges servant à l’élaboration de leur unique cuvée de Châteauneuf-du-Pape en rouge. Celui-ci est un assemblage à dominante grenache, secondé par 20% de mourvèdre, 10% de syrah et un soupçon de vaccarèse, counoise et muscardin. Le Clos des Papes illustre un profil de vins structuré et apte au vieillissement. Les Avril vinifient toujours les cépages ensemble, avec pour conséquence une plus grande complexité dans le produit fini. Le blanc, un Châteauneuf-du-Pape, montre également une aptitude à la garde.