Close
Rechercher
Filters

Syrah Hickinbotham 2006 75cl

McLaren Vale | Australie-Méridionale | Australie
CHF 48.65

Tous les millésimes

2003 2006 2010 2012
Évaluations et Scores
93 Robert Parker
The 2006 Cabernet Sauvignon Brookman Vineyard is a fleshy effort with gobs of flavor. It, too, will be approachable young but should drink well through 2026. <br/><br/>Roman Bratasiuk’s Clarendon Hills is one of the world’s great wine estates. The wines are all 100% varietal, produced from Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, and Syrah. The vineyards are all ungrafted, planted on their own roots, most of them with very old vines. Only French oak is utilized, seasoned barrels for the Grenache, 100% new for the Merlot and Cabernets, and 50-100% new for the Syrahs depending upon the vineyard. The wines typically spend 18 months in oak prior to bottling without fining or filtration. All of the above 2006 bottlings were reviewed from barrel samples in Issue 173. The vintage was an excellent one, not quite as exceptional as 2005, but there may be cases in which selected 2006s may eventually outshine their 2005 counterparts. All of the 2006s fell within their predicted ranges (mostly near the high end) so I will keep my comments brief. Clarendon Hills 2006 Syrahs are superb. They appear to be less structured and more forward than the 2005s and will be more approachable early on. As an aside, Clarendon Hills’ USA importer does not bring in the Onkaparinga Grenache and Syrah cuvees. In Issue 173 I rated the Onkaparinga Grenache (92-95) and the Onkaparinga Syrah (92-95).<br/><br/><br/>
91 Wine Spectator
Rich and ripe, displaying a peppermint character that adds interest to the generous blackberry and cherry flavors. Firm tannins support the nicely focused finish. Best from 2009 through 2016. 500 cases imported. –HS
Producteur
Clarendon Hills
Clarendon Hills se positionne parmi les meilleurs domaines au monde. Fondé en 1990 par l’œnologue de génie Roman Bratasiuk, il a élu domicile à Clarendon en Australie Méridionale. Avec une maîtrise totale de l’ensemble du processus, de la vigne à la bouteille, le domaine élabore des vins qui correspondent au palais raffiné et expérimenté de Bratasiuk. Robert Parker a attiré l’attention du public vers la performance de ce domaine en lui attribuant le prix de « Domaine de l’Année » en 1996. Le critique américain a même qualifié le premier millésime d’Astralis en 1994 de « vin plus massif, plus dense et plus concentré que la cuvée Grange ». Ce 100% syrah n’est ni filtré ni collé, il regorge de fruits mûrs et fait l’objet d’un élevage en chêne français. Cuvée intemporelle, Astralis tranche avec le style régional car il gagne en profondeur et en ampleur avec l’âge. Fleuron de la maison, il est également le plus prisé, sa séduction se trouvant renforcée par son classement parmi les 100 meilleurs vins du siècle. A présent, ce sont les fils de Roman Bratasiuk, Alex et Adam qui perpétuent l’œuvre de leur père, le premier gérant le domaine tandis que le second s’occupe du vignoble. Outre Astralis, ce producteur australien respecté élabore plusieurs rouges, eux aussi exceptionnels, dont des syrah, grenache et cabernet-sauvignon.