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Troplong Mondot 2000 1800cl

Grand Cru Classé | St. Emilion | Bordeaux | France
Épuisé

Tous les millésimes

1996 1998 2000
Évaluations et Scores
96 Robert Parker
Extremely young with an unbelievable deep purple color, the 2000 Troplong Mondot has hardly budged since I tasted it in 2003. Two recent tastings confirmed that this is the greatest Troplong Mondot between their profound 1990 and more recent vintages such as 2005, 2008, and 2009. Copious chocolate, graphite, blackberry, blueberry, cassis, and ink characteristics are present in this full-bodied, powerful, massive St.-Emilion. While the tannins are noticeable, they are better integrated than they were seven years ago, and the fruit, extract, and richness clearly outweigh the wine’s structure. This 2000 will benefit from another 4-5 years of cellaring (longer than I originally predicted), and has at least two decades of drinkability ahead of it.
91 Wine Spectator
Lovely berry, cherry and spice, with hints of mineral. Full-bodied, with fine tannins and a pretty mineral and berry aftertaste. A sexy and refined red. Best after 2009. 7,080 cases made. ?JS
Producteur
Château Troplong Mondot
Vedette infaillible de Saint-Emilion depuis deux décennies, le Château Troplong-Mondot confirme avec chaque millésime le bien-fondé de son statut de Premier Grand Cru Classé. Positionné au nord-est de l’appellation, il compte 33 hectares de vignes sur un beau terroir le long des coteaux de Mondot. L’encépagement privilégie le merlot, ce que ne manquent pas de refléter les cuvées du domaine, aux caractères amples, riches, ronds et charnus. Depuis les années 1980, Christine Valette et son mari Xavier Pariente n’ont pas lésiné sur leurs efforts pour rehausser le niveau des pratiques viticoles et œnologiques. Les raisins sont désormais récoltés à la main et font l’objet de rituels méticuleux au niveau du tri. Ils sont fermentés en cuves inox thermo-régulées avant d’être élevés en barriques de chêne français neuves pendant 18 mois. Les résultats parlent d’eux-mêmes. L’impressionnant grand vin, le Troplong-Mondot, est le fruit d’un assemblage à la fois corpulent et raffiné de merlot, cabernet-sauvignon et cabernet franc.