Close
Rechercher
Filters

Maucaillou 2009 150cl

Moulis | Bordeaux | France
CHF 108.10

Tous les millésimes

2009 2023
Évaluations et Scores
89 Vinous
Bright purple-ruby. Highly floral nose offers scents of lavender, lily, violet, blackberry, cedar and graphite. Lush, rich and sweet on entry, with rich black fruit and smoky underbrush flavors given adequate lift by lively acidity. Finishes pure, clean and long, with a trace of warmth, lingering notes of minerals and coffee, and a healthy dose of youthfully aggressive tannins. This wine will need at least a few years to resolve its tannins but should prove to be a splendid Maucaillou.
89 Wine Spectator
Rounded and plush, but focused, with supple red currant, blackberry and plum fruit, offset with hints of vanilla and a nice tug of earth on the finish. Drink now through 2014. 29,280 cases made. — JM
89 Wine Spectator
Rounded and plush, but focused, with supple red currant, blackberry and plum fruit, offset with hints of vanilla and a nice tug of earth on the finish. Drink now through 2014. 29,280 cases made. — JM
88 James Suckling
A little lean but some pretty dried fruits and spices. Full body, chewy tannins and a medium finish. Disjointed now, but will improve with age. Better in 2015.
85 Robert Parker
A one-dimensional, simple, straightforward wine with good red and black fruits, some herbs and earth, the superficiality of this wine is apparent on the palate as it lacks concentration and should therefore be consumed over the next 7-8 years
85 Robert Parker
A one-dimensional, simple, straightforward wine with good red and black fruits, some herbs and earth, the superficiality of this wine is apparent on the palate as it lacks concentration and should therefore be consumed over the next 7-8 years
Producteur
Château Maucaillou
Fruit d’une véritable saga familiale, l'histoire du Château Maucaillou incarne à la fois patience et passion. Le château fut érigé en 1875 dans un style typiquement baroque, très prisé à l'époque, et était ceinturé de cinq hectares de vignes. Les frères Dourthe, Roger et André, ont consacré leurs efforts à l'agrandissement du vignoble lorsqu'ils sont arrivés au domaine en 1929, portant sa superficie à 20 hectares en 1967. C'est alors que le fils de Roger, Philippe, a repris le flambeau. Durant les quarante années qu’il a passées à la tête du domaine, il a réussi à étendre sa superficie, ajoutant 67 hectares au total, dont des vignes sises sur les trois croupes les plus qualitatives de Moulis. En 2007, Philippe Dourthe a confié la gestion de l'exploitation à ses enfants Caroline, Pascal et Magali. Une équipe particulièrement qualifiée et respectueuse de la philosophie de la famille Dourthe en matière de vinification est actuellement à la barre. S’appuyant sur une sélection draconienne au moment des vendanges, une vinification de précision en cuves thermo-régulées, un élevage soigné en fûts, l’équipe façonne des vins d'une couleur somptueuse, aux arômes riches et concentrés, aux tanins subtils et à la finale d’une longueur surprenante. Le Château Maucaillou a remporté de nombreuses médailles et se voit régulièrement encensé par la critique.