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Léoville Poyferré 2018 150cl

2eme Grand Cru Classé | St. Julien | Bordeaux | France
CHF 194.60
Évaluations et Scores
97 Robert Parker
A blend of 64% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Petit Verdot and 3% Cabernet Franc, aged in 80% new oak barriques, the 2018 Léoville Poyferré comes bounding out of the glass with exuberant scents of Morello cherries, plum preserves and blackberry pie, giving way to nuances of cedar chest, unsmoked cigars, vanilla pod and sassafras, plus a waft of crushed rocks. The palate is full-bodied, rich and decadent, delivering hedonic black fruits and lots of spicy accents with a velvety texture and seamless freshness, finishing long and satisfyingly savory. This is a very impressive showing that is delicious out of the gate but has the backbone to give a good 30 years or more of pleasure.
97 Wine Spectator
Owned by the Cuvelier family since 1920, Léoville Poyferré shares a building with its perhaps better-known cousin Léoville Las Cases, though the two estates are markedly different. Poyferré’s vineyard lies across the road, with its 148 acres of vines situated on more clay-based soils that result in a broad, fleshy wine. Sara Cuvelier is the current generation to head the estate, taking over from her cousin Didier during the 2018 vintage. Winemaker Isabelle Davin and consultant Michel Rolland crafted Poyferré’s modern-style grand vin from a blend of Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc and Petit Verdot, all aged in 80 percent new oak. <br/>
Producteur
Château Léoville Poyferré
Producteur historique de Saint-Julien, le Château Léoville Poyferré s’est hissé sur le podium des trois meilleurs Supers Seconds de Léoville. Sa petite taille est inversement proportionnelle à la structure de ses vins, massive quant à elle. Depuis quelques décennies, ces cuvées issues de la Rive Gauche grimpent les échelons qualitatifs. La maison est restée dans le giron de la famille Cuvelier depuis 1921, mais elle n’a amorcé un nouveau virage qu’à l’arrivée de Didier Cuvelier dans les années 1970. Didier fait appel aux services du célèbre œnologue Michel Rolland, et le duo a transformé Poyferré en un merveilleux domaine, à pied d’égalité avec les meilleures structures bordelaises. Longeant l’estuaire de la Gironde, le château est pris en sandwich entre les appellations Margaux et Pauillac sur un terroir de sables graveleuses et d’argile. A présent, le vignoble de 80 hectares et ses installations de vinification récemment rénovées conjuguent à la perfection, patrimoine et modernité. Poyferré offre une belle expression de son terroir. Cuvée robuste dotée d’une structure impressionnante, le grand vin propose une accessibilité séduisante comparée à d’autres vins rouges de la Rive Gauche. Le second vin, le Moulin Riche, est d’un niveau qualitatif semblable pour le prix.