Close
Rechercher
Filters

Lucia 2009 75cl

St. Emilion | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
97 Wine Spectator
Violets and dark berries, with loads of aromas. Full-bodied, with a gorgeous core of sweet and ripe fruit. Long and dense, yet stylish. 10 acres. Next to Clos Fortet. 90 percent Merlot and 10 percent Cabernet Franc. Score range: 94-97 ?JS
92 Robert Parker
This is a solidly made, modern-style St.-Emilion from nearly eight acres of vineyards, with one parcel planted in 1901. Yields were just 25 hectoliters per hectare, and the wine hit 13.8% alcohol. Consultant Stephane Derenoncourt teams up with proprietor Michael Bortolussi to produce this rather showy, flamboyantly styled St.-Emilion with an opaque ruby/purple color, plenty of sweet plum, black currant, and black cherry fruit with some licorice, roasted herbs, and sweet oak. An intense 2009, this wine has good acidity, high but ripe tannin, and should drink well for 15 or more years. (Tasted two times.)
Producteur
Château Lucia
Petite propriété de 3 hectares à Saint-Émilion, le Château Lucia s'appelait à l'origine Château Lucie. La transition s’est faite avec le millésime 2001. Michel Bortolossi, son propriétaire, a immédiatement recruté Stéphane Derenoncourt en tant qu’œnologue. Ses vignes se classent parmi les plus anciennes de Bordeaux, certaines datant du début du siècle dernier. Le Château Lucia se singularise aussi comme l'un des crus les plus artisanaux de Bordeaux, les raisins faisant l’objet d’un tri manuel méticuleux avant fermentation. Une fois fermentés en petites cuves de chêne ouvertes, les vins sont élevés en fûts de chêne français, à 60% neufs. Reflets du style typique de Derenoncourt, Lucia se démarque par ses vins contemporains avec une concentration remarquable et une belle profondeur de fruits et d'épices empreints de richesse.