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Le Bon Pasteur 2019 150cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | France
CHF 124.30

Tous les millésimes

1982 2019 2020 2023
Évaluations et Scores
96 James Suckling
A perfumed nose of dark cherries, plums, mocha, tea leaves, cedar, hazelnuts and cigar box. Full-bodied with fine, creamy and supple tannins. Framed and balanced with a harmonious structure. The tannin backbone runs through the wine. Long and intense with wonderful purity of fruit. Drink from 2026.
94 Vinous
The 2019 Le Bon Pasteur retains the precision and focus that I found in the barrel sample, offering aromas of blackberry and raspberry fruit and touches of rose petal and espresso. The palate is medium-bodied with firm tannins, plenty of lightly spiced red fruit and a little dried blood toward the finish, which retains wonderful composure. This is a superb Le Bon Pasteur, the best I have encountered in recent years.
94 Vinous
The 2019 Le Bon Pasteur retains the precision and focus that I found in the barrel sample, offering aromas of blackberry and raspberry fruit and touches of rose petal and espresso. The palate is medium-bodied with firm tannins, plenty of lightly spiced red fruit and a little dried blood toward the finish, which retains wonderful composure. This is a superb Le Bon Pasteur, the best I have encountered in recent years.
88 Robert Parker
Rich and demonstrative, the 2019 Bon Pasteur delivers aromas of cherries, blackberries, figs, warm spices and wood smoke. Full-bodied, rich and extracted, with a jammy core of fruit, ripe acids and plenty of fine, powdery tannin that asserts itself on the heady finish, this is a muscular, rather chunky Pomerol that remains faithful to the stylistic fashions of the early 2000s while the rest of the wine world moves on.
88 Robert Parker
Rich and demonstrative, the 2019 Bon Pasteur delivers aromas of cherries, blackberries, figs, warm spices and wood smoke. Full-bodied, rich and extracted, with a jammy core of fruit, ripe acids and plenty of fine, powdery tannin that asserts itself on the heady finish, this is a muscular, rather chunky Pomerol that remains faithful to the stylistic fashions of the early 2000s while the rest of the wine world moves on.
Producteur
Château Le Bon Pasteur
Acquis par Joseph et Hermine Dupuy dans les années 1920, l’antériorité du Château Le Bon Pasteur ne date pas d’aujourd’hui. Le domaine a été constitué par les Dupuy alors qu'ils travaillaient comme métayers pour le Château Gazin. Ils se sont inspirés d’une référence biblique pour désigner le château. La modeste propriété initiale a été cédée à la famille Rolland vers 1920 et progressivement agrandie avec l'ajout de plusieurs parcelles par leurs enfants, Geneviève et Serge Rolland. En 1955, il a atteint sa superficie actuelle, avec 49 parcelles référencées sur le cadastre et réparties sur trois appellations. En résultent les Crus suivants: le Château Le Bon Pasteur, un AOC Pomerol d’une superficie de 6.62 hectares; le Château Rolland-Maillet, un AOC Saint-Émilion Grand Cru sur 3,35 hectares; et le Château Bertineau-Saint-Vincent, un AOC Lalande-de-Pomerol de 5,67 hectares. Les deux petits-fils des fondateurs ont repris le flambeau en 1978, l’un d’entre eux étant Michel Rolland, œnologue bordelais parmi les plus respectés. Michel éclaire de ses lumières de nombreux domaines de la rive droite, en particulier ceux à dominante merlot, sa spécialité. En mai 2013, Michel a cédé le château à un investisseur asiatique, devenant ainsi le premier Grand Cru à agir de la sorte.