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Le Bon Pasteur 2003 75cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
90 Wine Spectator
Aromas of flowers, dark fruits and anise. Full-bodied, with fine tannins and a fruity, citrus aftertaste. Subtle and firm. Dig down to find it all. Best after 2009. 1,905 cases made. ?JS
90 Wine Spectator
Aromas of flowers, dark fruits and anise. Full-bodied, with fine tannins and a fruity, citrus aftertaste. Subtle and firm. Dig down to find it all. Best after 2009. 1,905 cases made. ?JS
89 Robert Parker
The home estate of the brilliant, world-renowned oenologist, Michel Rolland, and his equally talented wife, oenologist Dany Rolland, Bon Pasteur?s 2003 has turned out extremely well for such a challenging vintage, better, in fact, than many Pomerol estates with higher pedigrees. Sweet black raspberries, cherries, and smoky herb aromas jump from the glass of this tasty, round, moderately tannic, succulent, low acid Pomerol. Lush, medium-bodied, and sensual, it will benefit from 1-2 more years of bottle age, and should drink well for 12-14.
89 Robert Parker
The home estate of the brilliant, world-renowned oenologist, Michel Rolland, and his equally talented wife, oenologist Dany Rolland, Bon Pasteur?s 2003 has turned out extremely well for such a challenging vintage, better, in fact, than many Pomerol estates with higher pedigrees. Sweet black raspberries, cherries, and smoky herb aromas jump from the glass of this tasty, round, moderately tannic, succulent, low acid Pomerol. Lush, medium-bodied, and sensual, it will benefit from 1-2 more years of bottle age, and should drink well for 12-14.
Producteur
Château Le Bon Pasteur
Acquis par Joseph et Hermine Dupuy dans les années 1920, l’antériorité du Château Le Bon Pasteur ne date pas d’aujourd’hui. Le domaine a été constitué par les Dupuy alors qu'ils travaillaient comme métayers pour le Château Gazin. Ils se sont inspirés d’une référence biblique pour désigner le château. La modeste propriété initiale a été cédée à la famille Rolland vers 1920 et progressivement agrandie avec l'ajout de plusieurs parcelles par leurs enfants, Geneviève et Serge Rolland. En 1955, il a atteint sa superficie actuelle, avec 49 parcelles référencées sur le cadastre et réparties sur trois appellations. En résultent les Crus suivants: le Château Le Bon Pasteur, un AOC Pomerol d’une superficie de 6.62 hectares; le Château Rolland-Maillet, un AOC Saint-Émilion Grand Cru sur 3,35 hectares; et le Château Bertineau-Saint-Vincent, un AOC Lalande-de-Pomerol de 5,67 hectares. Les deux petits-fils des fondateurs ont repris le flambeau en 1978, l’un d’entre eux étant Michel Rolland, œnologue bordelais parmi les plus respectés. Michel éclaire de ses lumières de nombreux domaines de la rive droite, en particulier ceux à dominante merlot, sa spécialité. En mai 2013, Michel a cédé le château à un investisseur asiatique, devenant ainsi le premier Grand Cru à agir de la sorte.