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La Mondotte 2012 150cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
CHF 345.90
Évaluations et Scores
97 Par Robert Parker
95 Par James Suckling
94 Par Wine Spectator
94 Par Wine Spectator
17 Par Rene Gabriel
17 Par Rene Gabriel
Sumptuous notes of mulberries, spring flowers, kirsch, black currant liqueur, graphite and spice appear more projected and evolved than in most barrel samples of La Mondotte. Extravagantly rich, full-bodied and multidimensional with soft tannin and low acidity, this is a precocious, gorgeously proportioned effort that should be drinkable in 4-5 years. It will last for two decades.  This is another spectacular performance from consultant Stephane Derenoncourt and proprietor Stephan von Neipperg. From a 12-acre estate situated high on the clay and limestone plateau above Pavie Decesse, La Mondotte undeniably has one of the most outrageously fine vineyard parcels in all of St.-Emilion. The final blend of the 2012 was 85% Merlot and 15% Cabernet Franc that tips the scales at 14% natural alcohol. Yields were a minuscule 20 hectoliters per hectare. The harvest took place between October 9-18. A small, 5-acre jewel of an estate planted with 90% Merlot and the rest Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon, this property, which sits next to La Mondotte, hit 14% natural alcohol (just below the 14.3% achieved by their 2010).
Producteur
Château La Mondotte
Producteur de la Rive Droite promis à un bel avenir, le Château La Mondotte se frotte depuis la deuxième moitié de cette décennie aux plus grands vins « de garage ». Appartenant elle aussi à Stephan von Neipperg, aux côtés d’autres grands domaines bordelais, La Mondotte a fait une apparition plutôt récente sur la scène vinicole. Vinifié au Château Canon La Gaffelière de von Neipperg, le domaine de 4,5 hectares a lancé son premier millésime en 1996. Depuis, La Mondotte n’a cessé d’évoluer pour donner naissance à deux des meilleurs vins de garage de Saint-Emilion, après Le Dôme. Le splendide terroir argilo-limoneux bien drainant qui caractérise cette parcelle orientée sud, étonnamment escarpé, est à l’origine de vins d’une profondeur et d’une concentration remarquables depuis deux décennies. Fidèle au style typique de Stéphane Derenoncourt, La Mondotte est élevée sur lies en bois neuf pendant un an et demi avant d’être mis en bouteille non filtré. L’assemblage à base de merlot, complété de cabernet franc, présente une texture somptueuse et séduisante, parfaitement tissée de tanins.