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La Gaffelière 2005 1800cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
Épuisé

Tous les millésimes

2005
Évaluations et Scores
96 Robert Parker
The finest La Gaffeliere I have ever tasted, the prodigious 2005 boasts a dense ruby/purple color in addition to a flamboyant bouquet of lead pencil shavings, creme de cassis, blackberries, smoked meats, incense, and Asian spice. Fabulously deep and full-bodied as well as ethereal and exceptionally elegant for its explosive richness and intensity, its lightness of being reflects the vineyard?s sensational terroir. This succulent beauty appears to be approachable, but that belies some significant tannins. Anticipated maturity: 2014-2030+.
96 Robert Parker
The finest La Gaffeliere I have ever tasted, the prodigious 2005 boasts a dense ruby/purple color in addition to a flamboyant bouquet of lead pencil shavings, creme de cassis, blackberries, smoked meats, incense, and Asian spice. Fabulously deep and full-bodied as well as ethereal and exceptionally elegant for its explosive richness and intensity, its lightness of being reflects the vineyard?s sensational terroir. This succulent beauty appears to be approachable, but that belies some significant tannins. Anticipated maturity: 2014-2030+.
93 Wine Spectator
Has a fabulous, opulent nose of crushed blackberry, wild licorice and flowers. Full-bodied, with velvety tannins, lots of fruit and a long finish. A flavorful young red. Best after 2013. 4,500 cases made. ?JS
93 Wine Spectator
Has a fabulous, opulent nose of crushed blackberry, wild licorice and flowers. Full-bodied, with velvety tannins, lots of fruit and a long finish. A flavorful young red. Best after 2013. 4,500 cases made. ?JS
17 Rene Gabriel
Sattes, extrem dunkles Purpur mit schwarzen Reflexen. Zeigt im ersten Nasenansatz eine Konzentration wie noch nie, enorm tief, reife Kirschen, Veilchen, Cassis, frisch gehackte Kräuter und Minze. Trotz der massiven Konzentration zeigt der Wein sofort eine tolle Süsse im hyperkonzentrierten Extrakt, ausgeglichen aber stützende und fordernde Adstringenz. Vom Potential her liegt er sogar noch einen Punkt höher. Ich habe aber immer wieder harte La Gaffelière's erlebt die in der Jugend viel versprechend waren und dann ein Leben lang hart blieben. Also runde ich erst auf, wenn er in seiner Reife seine Jugendversprechen einhält. (17/20). 07: Rotbeeriger Beginn, viel Kirschen, dann sofort trocknend. Im Gaumen hart, knochig von den Gerbstoffen her leidlich arrogant. Braucht viel, viel Zeit und kann auch in 10 Jahren noch bei einer Blindprobe als bourgeoiser Médoc vermutet werden. warten (2015 - 2040)
17 Rene Gabriel
Sattes, extrem dunkles Purpur mit schwarzen Reflexen. Zeigt im ersten Nasenansatz eine Konzentration wie noch nie, enorm tief, reife Kirschen, Veilchen, Cassis, frisch gehackte Kräuter und Minze. Trotz der massiven Konzentration zeigt der Wein sofort eine tolle Süsse im hyperkonzentrierten Extrakt, ausgeglichen aber stützende und fordernde Adstringenz. Vom Potential her liegt er sogar noch einen Punkt höher. Ich habe aber immer wieder harte La Gaffelière's erlebt die in der Jugend viel versprechend waren und dann ein Leben lang hart blieben. Also runde ich erst auf, wenn er in seiner Reife seine Jugendversprechen einhält. (17/20). 07: Rotbeeriger Beginn, viel Kirschen, dann sofort trocknend. Im Gaumen hart, knochig von den Gerbstoffen her leidlich arrogant. Braucht viel, viel Zeit und kann auch in 10 Jahren noch bei einer Blindprobe als bourgeoiser Médoc vermutet werden. warten (2015 - 2040)
Producteur
Château La Gaffelière
Depuis une décennie, le niveau qualitatif de ce domaine est monté en flèche. Installés de manière ininterrompue à La Gaffelière depuis 1705, les Malet Roquefort s’imposent comme la famille vigneronne la plus ancienne de Saint-Emilion. Placé au cœur de l’appellation, le vignoble de 22 hectares abrite certains des meilleurs terroirs argilo-sablonneux et calcaires en coteau. Le merlot s’arroge une part de plus de 75% de l’encépagement, à laquelle s’ajoutent des pieds de cabernet franc. De nos jours, c’est le Comte Léo de Malet Roquefort qui a repris le flambeau. Les vins suivent une courbe ascendante sur le plan qualitatif, exprimant le véritable potentiel du château année après année. Dotés de la structure classique des Saint-Emilion, les vins de La Gaffelière sont sophistiqués, d’une corpulence plutôt moyenne, avec un arrière-plan minéral qui se marie avec des touches discrètes de fruits noirs et de fumé. Le domaine propose deux cuvées, le Château La Gaffelière, leur grand vin qui se bonifie nettement après dix ans de garde, et un second vin, le Clos La Gaffelière.