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Faugères 2016 75cl

Grand Cru Classé | St. Emilion | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
95 Wine Spectator
This sports loganberry and raspberry fruit, with a lively savory streak and menthol echo on the finish. Stays polished and sleek in feel, with the fruit winning out in the end.—J.M.
92 Robert Parker
The 2016 Faugeres is composed of 80% Merlot, 15% Cabernet Franc and 5% Cabernet Sauvignon aged in 50% new and 50% one-year-old barrels for 15 months. Deep garnet-purple colored, it features baked blueberries, stewed black plums and black cherry compote with hints of spearmint, cigar box and new leather. The palate is medium to full-bodied and laced with black fruit and savory layers with a chewy frame, finishing long with a fragrant earth lift. 6,000 cases produced.
92 Robert Parker
The 2016 Faugeres is composed of 80% Merlot, 15% Cabernet Franc and 5% Cabernet Sauvignon aged in 50% new and 50% one-year-old barrels for 15 months. Deep garnet-purple colored, it features baked blueberries, stewed black plums and black cherry compote with hints of spearmint, cigar box and new leather. The palate is medium to full-bodied and laced with black fruit and savory layers with a chewy frame, finishing long with a fragrant earth lift. 6,000 cases produced.
Producteur
Château Faugères
Grand Cru Classé, le Château Faugères se caractérise aujourd’hui par ses vins exemplaires, élaborés dans le style nouvelle vague de Saint-Emilion. Doté d’une histoire qui remonte au début du 19ème siècle, le domaine est resté plutôt dans l’ombre jusqu’à la fin du 20ème. Suivant les conseils de Stephan von Neipperg, le parfumeur et grand amateur de vins Silvio Denz s’en est porté acquéreur en 2005 auprès d’un descendant direct de la famille fondatrice, Corinne Guisez. Les orientations prises par Silvio Denz, couplées à des investissements colossaux, à la fois dans les vignes et dans les caves, ont eu pour conséquence l’émergence de vins qui s’imposent toujours plus. Michel Rolland intervient en tant qu’œnologue conseil, élaborant des cuvées qui expriment les caractéristiques uniques de ce terroir de 37 hectares. Se positionnant dans le peloton de tête, le château façonne une cuvée ultra riche dénommée Péby Faugères, qui ne voit le jour que les meilleures années, de même qu’un grand vin, Faugères, un second vin, Haut Faugères, et une production en Côtes de Castillon, sous le nom Cap de Faugères.