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Rayne Vigneau 1959 75cl

1er Cru Classé | Sauternes | Bordeaux | France
CHF 454.00
Évaluations et Scores
98 Par Robert Parker
19 Par Rene Gabriel
The cellars at Rayne-Vigneau were broken into during the 1990s, so to have one of the very few remaining bottles from their library stock was a privilege. The 1959 has a limpid golden hue that you could just stare at all day. The bouquet has held up extremely well over 54 years with scents of dried fig, syrup, wild honey and a faint hint of pine needles: all beautifully defined and so fresh and vital. The palate is extremely well-balanced with a noticeable bead of acidity that cuts through the notes of fresh apricot, mango, spice and walnut. There is just a slight Aszu note on the finish that lends it more complexity. This is utterly sublime, and dare I say, challenges the supremacy of the finest Sauternes ‘59s I have tasted, namely Yquem and Suduiraut. This is quite simply sensational. Tasted April 2013.
Producteur
Château de Rayne Vigneau
Perché au sommet d'une magnifique croupe de graves surplombant le Sauternais, à proximité de la commune de Bommes, le Château de Rayne Vigneau occupe le troisième point le plus haut de la région. Les propriétaires se sont succédé à la tête de la propriété depuis sa création au début du XVIIe siècle par Gabriel de Vigneau, les plus illustres d’entre eux restant sans doute les Pontac, dont le nom est indissociable de la genèse des grands vins de Bordeaux. Cette famille a acquis la propriété en 1834 et c’est Albert de Pontac, grand neveu de Madame de Rayne, née Catherine de Pontac, qui a baptisé le château Rayne Vigneau. Les Pontac en étaient encore propriétaires lorsque le domaine fut classé parmi les premiers crus du fameux Classement de 1855. Le Château Rayne Vigneau se présente comme un vin unique et rare, à telle enseigne que, selon la légende, ses sols contiendraient des pierres précieuses à l’origine de sa robe dorée époustouflante.