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De Fargues 1997 75cl

AOC | Sauternes | Bordeaux | France
CHF 83.80
Évaluations et Scores
93 Par Robert Parker
Comte Alexandre Luc de Saluces rates this within the top five vintages of the estate. The weather during harvest was excellent and the first trie was carried out between September 15-19, stretching out until November 4, over five tries in total. It has a lower residual sugar level than recent vintages, 116 grams-per-liter and an alcohol level of 13.45%. It has a quintessential de Fargues bouquet with scents of brown sugar, mandarin, over-ripe Satsuma and just a whiff of chlorine. The palate is very well balanced with crisp acidity and very fine tension. It is a little leaner than more recent vintages, thanks to the modest residual sugar levels, but it builds suggestively toward a relatively drier, but beautifully defined mandarin and dried orange peel finish. What a fabulous Sauternes – but alas only 15,000 bottles were produced. Tasted April 2013.
Producteur
Château de Fargues
Le Château de Fargues est peut-être le seul château bordelais à appartenir à la même famille depuis les années 1500. Son nom ? De Lur-Saluces, ancien propriétaire pendant de nombreuses années du Château d'Yquem, qui a dû céder ce bijou à LVMH en 1996 à la suite d'une longue querelle de famille. Mais De Fargues se démarque clairement d'Yquem, essentiellement en raison de son microclimat qui porte les raisins à maturité une semaine après Yquem. Par ailleurs, les rendements y sont naturellement faibles : il n’est pas rare qu’ils ne dépassent pas 7,5 hectolitres à l’hectare, niveau particulièrement bas. Parmi les explications avancées, les sols limoneux sablonneux freineraient le développement de la vigne. Comme on peut s'y attendre avec des rendements aussi faibles, les nectars offrent une profondeur remarquable et sont dotés d’une texture plus riche et plus dense que ceux d'Yquem.