Close
Rechercher
Filters

Bellevue-Mondotte 2010 75cl

Grand Cru | St. Emilion | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
96 Wine Spectator
This sports the ample, fleshy, powerful core of the vintage, with dark blue and black fruits, but has extra drive, with mouthwatering acidity and lots of minerality cutting through on the finish. Shows great mouthfeel and purity. Score range: 93-96 –JM
95 Robert Parker
The wine is not as powerful as one might expect, given the owners and winemaking team, coming in at 14.3%. A sensational, rather massive example for a 2010, this opaque purple wine offers up notes of subtle barbecue smoke, blackberry and cassis as well as a hints of lead pencil shavings and a confiture of red and black fruits in the mouth. Full-bodied, unctuously textured and excruciatingly tannic, this is a big, blockbuster style of wine meant for 10-50+ years of cellaring. This miniature 5-acre vineyard, beautifully situated in St.-Emilion, has produced a blend of 90% Merlot and the rest Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon. Yields were 24 hectoliters per hectare.
18 Rene Gabriel
2010 Bellevue-Mondotte: 90 % Merlot, 5 % Cabernet Franc, 5 % Cabernet Sauvignon. 22 hl/ha. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Viel Cassis aber auch erfrischende Veilchennoten zeigend, sehr konzentriert, dunkle Edelhölzer. Im Gaumen fleischig mit gutem Biss, ein Tanz von roten und blauen Beeren, sensationeller Rückhalt mit massiven Tanninen bestückt die es in den nächsten 10 Jahren zu Verdauen gilt. Vorher ist der Wein eh nicht reif. warten (2020 - 2040)
Producteur
Château Bellevue Mondotte
Petit bijou de l’appellation, le Château Bellevue Mondotte appartient au brillant visionnaire bordelais, Gérard Perse, dont le nom est synonyme du célèbre Grand Cru Classé Château Pavie. Sur une parcelle de 2,5 hectares de vignes âgées de près de 50 ans, le merlot s’érige en maître, épaulé par quelques pieds de cabernet-sauvignon et de cabernet franc. Ce terroir à base de calcaire se classe parmi les plus qualitatifs de Saint-Emilion. Depuis 2001, Gérard Perse a amorcé un nouveau tournant au domaine, rénovant les chais et épurant les techniques de vinification. Issus de rendements plus faibles liés à une vendange en vert rigoureuse, les vins sont fermentés en cuves en bois suivi d’une fermentation malolactique en barriques avant d’être élevés sur lies et mis en bouteille sans le moindre collage ni filtration. Une approche qui privilégie uniquement la qualité tandis que la pâte de l’œnologue conseil Michel Rolland transparaît dans les cuvées riches et concentrées du château. Bellevue-Mondotte, crème de la production, est un assemblage massif et corpulent à base de merlot qui bénéficie d’un vieillissement prolongé en bois neuf.