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Cheval des Andes 2016 75cl

Mendoza | Argentine
Épuisé
Évaluations et Scores
99 James Suckling
Super refined and beautiful with flowers, spices, dried fruit and hints of stones. Medium to full body with very fine tannins and a gorgeous finish. Shows great finesse and depth. Savory character, as always, but in check. Drink in 2022.
95 Vinous
Bright, dark red-ruby. Wild, musky scents and flavors of black raspberry, black pepper, olive tapenade, licorice and rocky salinity. Plush, savory and seamless; a mouthcoating Malbec-based blend with superb depth and palate presence. As concentrated as this wine is, it's medium-bodied in the style of this cooler year but also remarkably nuanced and harmonious from the start, communicating an impression of restrained sweetness. Finishes extremely long and edge-free, with noble tannins and palate-saturating breadth. Incidentally, with this 2016, Cheval des Andes is now made entirely with estate fruit, from their properties in La Compuertas and Altamira. (aged in 70% new oak) -- Stephen Tanzer
95 Vinous
Bright, dark red-ruby. Wild, musky scents and flavors of black raspberry, black pepper, olive tapenade, licorice and rocky salinity. Plush, savory and seamless; a mouthcoating Malbec-based blend with superb depth and palate presence. As concentrated as this wine is, it's medium-bodied in the style of this cooler year but also remarkably nuanced and harmonious from the start, communicating an impression of restrained sweetness. Finishes extremely long and edge-free, with noble tannins and palate-saturating breadth. Incidentally, with this 2016, Cheval des Andes is now made entirely with estate fruit, from their properties in La Compuertas and Altamira. (aged in 70% new oak) -- Stephen Tanzer
Producteur
Cheval des Andes

Propriété impressionnante, le Cheval des Andes fait la jonction entre l’Europe, symbolisée par Saint-Emilion, et les terroirs d’altitude du Nouveau Monde, incarnés par l’Argentine. Il constitue également le premier et l’unique partenariat établi par le Château Cheval Blanc, Premier Grand Cru. Son gérant, Pierre Lurton, a proposé ce projet d’élite à Terrazas de los Andes en 1999. Avec la Cordillera des Andes en toile de fond, les 50 hectares de vignes permettent à cinq cépages de s’épanouir : malbec, cabernet-sauvignon, cabernet franc, merlot et petit verdot. Propriété parmi les plus prestigieuses de la région de Lujan de Cuyo, le Cheval des Andes récolte ses raisins exclusivement à la main avant de fermenter ses vins en barriques. Le passage sous bois dure 18 mois et précède la phase d’assemblage. Le savoir-faire local à la vigne, conjugué à de rigoureuses pratiques œnologues françaises, donne un vin qui synthétise le summum de la production dans les deux régions du monde. Reconnu comme un « Grand Cru du Nouveau Monde », le Cheval des Andes est un « vin exotique avec une touche bordelaise », selon les termes de Pierre Lurton.