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Seña 2009 75cl

Aconcagua Valley | Chili
CHF 139.45
Évaluations et Scores
95 James Suckling
This is a powerful and structured red with currants, minerals and blackberries. Full and very silky plus has firm tannins and a chewy finish. Stoney. Needs another three years to soften. A beauty.
92 Robert Parker
The 2009 Sena has an exuberant bouquet of blackberry, boysenberry, menthol, crushed stone and graphite that is extremely well defined and more feminine than the 2008. The palate is medium-bodied with fine, taut tannins and superb focus. It has a focused, leafy, tobacco infused finish and great length. Excellent. Drink 2014-2020.
92 Vinous
Vivid ruby. High-pitched aromas of redcurrant and cherry, with spice and floral accents and a touch of vanilla. Zesty, focuse red fruit flavors gain heft and sweetness with air. Shows very good energy and purity on the long, spicy, nicely delineated finish. I'll bet that this finely tuned wine will reward a decade in the cellar.
92 Robert Parker
The 2009 Sena has an exuberant bouquet of blackberry, boysenberry, menthol, crushed stone and graphite that is extremely well defined and more feminine than the 2008. The palate is medium-bodied with fine, taut tannins and superb focus. It has a focused, leafy, tobacco infused finish and great length. Excellent. Drink 2014-2020.
92 Vinous
Vivid ruby. High-pitched aromas of redcurrant and cherry, with spice and floral accents and a touch of vanilla. Zesty, focuse red fruit flavors gain heft and sweetness with air. Shows very good energy and purity on the long, spicy, nicely delineated finish. I'll bet that this finely tuned wine will reward a decade in the cellar.
Producteur
Chadwick Eduardo
L’une des figures emblématiques de l’univers vineux du Chili, Eduardo Chadwick s’est associé au célèbre producteur californien Robert Mondavi pour créer le premier vin icône chilien : Seña. Son premier millésime en 1995, mis sur le marché en 1997, couronnait une démarche commune visant à produire le plus grand vin rouge du pays. Cette initiative novatrice a fait bien des émules depuis. D’une superficie de 350 hectares, dont 42 plantés en vignes, la propriété s’étend sur les contours vallonnés de l’Aconcagua où sont employées des pratiques biologiques et biodynamiques. L’assemblage diffère d’un millésime à l’autre, mais le plus souvent il se compose de 50% de cabernet-sauvignon, complété de teneurs variables de carménère, malbec, merlot, cabernet franc et petit verdot. Les raisins sont fermentés en cuves inox thermo-régulées, le vin étant ensuite élevé pendant 22 mois en barriques de chêne français neuf. Apprécié des oenophiles et des critiques, Seña s’impose indéniablement comme l’étoile montante du Chili.