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Brunello di Montalcino Cerretalto 2012 150cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toscane | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
98 Robert Parker
The 2012 Brunello di Montalcino Cerretalto offers a prolonged, flowing and carefully massaged drinking experience that drapes over the senses with some studied intensity and lots of intriguing complexity. This wine nails that perfect balance between power and elegance (that elusive exchange that so many winemakers hope to achieve) with effortless precision. Bold cherry fruit and spice are tightly woven together. In the mouth, the wine shows texture, depth and succulence. Generally speaking, this is not my favorite vintage in Montalcino, but this wine suddenly made me forget that thought.
98 Wine Spectator
Flavors of medicinal herbs, juniper, macerated cherry, plum, tobacco and spice are the hallmarks of this intense red, which is ripe and concentrated, yet sleek and focused. Spice notes chime in on the long, minerally and firmly tannic finish. Best from 2023 through 2040. 831 cases made.—B.S.
Producteur
Casanova di Neri
L’une des maisons les plus prometteuses et impressionnantes de la région, Casanova di Neri a vu le jour en 1971 sous l’impulsion de Giovanni Neri. Cette propriété de Montalcino est actuellement dirigée par le fils de Giovanni, Giacomo Neri. Elle englobe plus de 500 hectares dont 63 en vignes et se divise en 7 parcelles dans la région de Montalcino : Fiesole, Poderuccio, Podernuovo, Le Cetine, Pietradonice, Cerratalto et Spereta. Ce domaine vinicole parmi les plus respectés d'Italie propose une sélection de vins sains, dont un assemblage blanc de vermentino et de grechetto, ainsi que des vins rouges faciles à boire à base de cabernet sauvignon, sangiovese et/ou colorino, sans oublier une poignée de Brunellos de haut vol. Casanova di Neri se singularise par son style élégant et moderne, et se classe toujours parmi les incontournables régionaux, donnant naissance à des vins puissants et somptueux d’une année sur l’autre. Ses Brunellos les plus confidentiels et les plus riches sont issus de sélections parcellaires – il s’agit de la Tenuta Nuova et de Cerretalto.