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Brunello di Montalcino 2017 37.50cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toscane | Italie
Épuisé

Tous les millésimes

2017 2018 2019
Évaluations et Scores
93 Wine Spectator
This fleshy red is introduced by graphite, mint and wild herb aromas, with plum and cherry flavors as the main themes and earth, tobacco and underbrush notes in supporting roles. Balanced, ending in a savory aftertaste. Best from 2025 through 2043.
92 Vinous
Dusty florals, musky cherry and raspberry with hints of mentholated herbs waft up from the 2017 Brunello di Montalcino. This is enveloping and soft, with sweet exotic spices and juicy, vibrant acidity giving way to tart wild berries and rosy inner florals. There’s amazing length, hard red candies and violets, and sweet tannin that goes on and on, creating a somewhat chewy yet also fresh expression. The 2017 benefits from all of the fruit that would usually go into the single-vineyard Cerretalto Brunello, though even with it, production is down by 35%. That said, this is stunning juice.
Producteur
Casanova di Neri
L’une des maisons les plus prometteuses et impressionnantes de la région, Casanova di Neri a vu le jour en 1971 sous l’impulsion de Giovanni Neri. Cette propriété de Montalcino est actuellement dirigée par le fils de Giovanni, Giacomo Neri. Elle englobe plus de 500 hectares dont 63 en vignes et se divise en 7 parcelles dans la région de Montalcino : Fiesole, Poderuccio, Podernuovo, Le Cetine, Pietradonice, Cerratalto et Spereta. Ce domaine vinicole parmi les plus respectés d'Italie propose une sélection de vins sains, dont un assemblage blanc de vermentino et de grechetto, ainsi que des vins rouges faciles à boire à base de cabernet sauvignon, sangiovese et/ou colorino, sans oublier une poignée de Brunellos de haut vol. Casanova di Neri se singularise par son style élégant et moderne, et se classe toujours parmi les incontournables régionaux, donnant naissance à des vins puissants et somptueux d’une année sur l’autre. Ses Brunellos les plus confidentiels et les plus riches sont issus de sélections parcellaires – il s’agit de la Tenuta Nuova et de Cerretalto.