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Ryan Pinot Noir 2011 75cl

Mt. Harlan | Californie | États-Unis
Épuisé
Évaluations et Scores
93 Robert Parker
Slightly deeper and richer, yet also less expressive aromatically, the 2011 Pinot Noir Ryan Vineyard offers a darker, earthier profile, with black cherry, underbrush, pepper and ground herbs giving way to hints of rose petal and spice with air. Medium to full-bodied, it has impressive richness in the vintage, as well as beautiful mid-palate density and a seamless texture. Overall, it’s a structured effort that should be given another handful of years in the cellar, and consumed over the following decade. These latest releases from Calera are rock-solid across the board, and looking at the 2011 Pinot Noirs specifically, they show the best of the cooler vintage and are gorgeous wines. Starting with the two Chardonnays, these are both outstanding whites that represent serious value. Moving to the 2011s, these are beautiful wines across the board and show perfumed, fresh and lively profiles.
89 Wine Spectator
Firm and slightly closed, with dark berry, cedar and savory herb notes. Remains very tight and drying on the finish, yet there's a pleasing subtlety to the flavors as they work through the tannins. Best from 2015 through 2023. 1,846 cases made.
Producteur
Calera
Les vignobles magnifiques de Calera sont disséminés le long de la côte centrale, sur les sites les plus élevés et les plus frais de la Californie. Encerclé par le massif de Gavilan, Calera demeure l’un des plus grands producteurs mondiaux de pinot noir, mais s’adonne aussi à l’élaboration de blancs remarquables issus de chardonnay, viognier et, fait rarissime, d’aligoté. L’aventure a débuté en 1971, année où Josh Calera a décidé de cultiver le célèbre cépage pinot noir sur des terres de montagne. En quête d’un lieu idéal pour implanter son vignoble, il a déniché ce terrain accidenté, site d’un ancien four à chaux ; d’autres auraient plutôt opté pour des terroirs à pinot noir plus réputés comme la Sonoma Valley. A présent, c’est le propriétaire des lieux, Josh Jensen, qui préside aux destinées de cette cave unique. Il y a instauré des pratiques biologiques, l’utilisation de levures indigènes pour la fermentation et un soutirage a minima. Ces choix techniques se reflètent amplement dans la qualité de ses vins séduisants.