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De Villiers Pinot Noir 2011 75cl

Mt. Harlan | Californie | États-Unis
Épuisé
Évaluations et Scores
93 Robert Parker
First up and seriously perfumed, the 2011 Pinot Noir de Villiers is a gorgeous wine that excels both for its complexity and for its richness and breath on the palate. Giving up notes of ripe cherries, wild strawberries, exotic flowers, citron and spice, it has medium to full-bodied richness, a core of sweet fruit and a rich, seamless texture. In fact, it has a rare level of depth and texture in the vintage, and while beautiful today, I imagine it will evolve gracefully. These latest releases from Calera are rock-solid across the board, and looking at the 2011 Pinot Noirs specifically, they show the best of the cooler vintage and are gorgeous wines. Starting with the two Chardonnays, these are both outstanding whites that represent serious value. Moving to the 2011s, these are beautiful wines across the board and show perfumed, fresh and lively profiles.
90 Wine Spectator
Tight, with a gritty, earthy edge to the firm strawberry, dark berry, violet, spice and cedar notes, gaining depth and ending with a persistent finish. Should gain with age. Drink now through 2022. 1,314 cases made.
Producteur
Calera
Les vignobles magnifiques de Calera sont disséminés le long de la côte centrale, sur les sites les plus élevés et les plus frais de la Californie. Encerclé par le massif de Gavilan, Calera demeure l’un des plus grands producteurs mondiaux de pinot noir, mais s’adonne aussi à l’élaboration de blancs remarquables issus de chardonnay, viognier et, fait rarissime, d’aligoté. L’aventure a débuté en 1971, année où Josh Calera a décidé de cultiver le célèbre cépage pinot noir sur des terres de montagne. En quête d’un lieu idéal pour implanter son vignoble, il a déniché ce terrain accidenté, site d’un ancien four à chaux ; d’autres auraient plutôt opté pour des terroirs à pinot noir plus réputés comme la Sonoma Valley. A présent, c’est le propriétaire des lieux, Josh Jensen, qui préside aux destinées de cette cave unique. Il y a instauré des pratiques biologiques, l’utilisation de levures indigènes pour la fermentation et un soutirage a minima. Ces choix techniques se reflètent amplement dans la qualité de ses vins séduisants.