Close
Rechercher
Filters

Champagne Brut Nec Plus Ultra 1999 75cl

AOC Grand Cru | Champagne | France
Épuisé

Tous les millésimes

1999
Évaluations et Scores
95 Par Robert Parker
93 Par Wine Spectator
91 Par James Suckling
After 1990, 1995 and 1996, the fine fizzing golden-yellow 1999 N.P.U. (Nec Plus Ultra; latin for "There is nothing beyond") is the fourth vintage of this prestige cuvée from Bruno Paillard. Sourced from the four grands crus of Mailly, Verzenay, Oger and Le Mesnil sur Oger, the musts were fermented and aged for 10 months in barriques before the finest 42 barrels were selected for this 50/50 Chardonnay/Pinot Noir cuvée. The Champagne was kept for more than 12 years on the lees before it was disgorged in January 2012 with a small dosage of 4 g/l and spent another year in the cellar before a total of 11508 bottles and 508 magnums was launched on the market. Number 2879 of the 1999 NPU offers a uniquely rich and aromatically very particular bouquet of ripe and dried fruit aromas, dried flowers, potted ginger, candied lemon and orange peel, mandarins, roasted sesame, walnuts, resin and ultra ripe pears (Williams) to name just a few of the steadily developing aromas. The really complex and multi-layered nose leads to a rich, intense, round, voluminous and elegant Champagne of great expression and persistency. Firmly structured and remarkably mineral in the long aftertaste, this is a big character, quite aristocratic but also sensual and harmonious. Unfortunately this modern "classic" is highly expensive but worth a dinner for two. The wine benefits a lot from a certain time in a big wine glass.
Producteur
Bruno Paillard
Doté indéniablement d’un esprit de pionnier, Bruno Paillard s’est imposé comme l'un des plus grands producteurs contemporains de la Champagne. Né à Reims en 1953 d’une famille de courtiers et de vignerons champenois, il a perpétué cette tradition, en travaillant comme courtier pendant 6 ans. Puis, dans les années 70, il a décidé de créer un Champagne nouvelle génération, qui transcenderait l’offre existante en termes de pureté et d'élégance. A l'âge de 27 ans, Bruno a loué une cave et pendant trois ans a soigneusement sélectionné des raisins auprès de vignerons indépendants, expérimentant son style « maison » jusqu’à obtenir ce qu’il recherchait. En un laps de temps très court, la qualité remarquable de ses nectars s’était ébruitée dans le monde entier. Sa production avoisine désormais les 500 000 cols, recouvrant une multitude de styles, allant des profils non millésimés aux millésimés, en passant par le Blanc de Blancs. Bruno Paillard propose également une collection de Champagnes avec différentes dates de dégorgement : il s’agit de multiples bouteilles du même Champagne dégorgées à des moments différents. Les collectionneurs et amateurs en raffolent, car cela permet de déguster une cuvée donnée aux différentes étapes de son développement.