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Tre 2012 75cl

IGT | Toscane | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
88 Wine Spectator
A dusty, granular feel to the tannins shapes the cherry, almond and earth flavors. Feels a bit pinched on the finish now, but there's intensity, freshness and length. Sangiovese, Merlot and Cabernet Sauvignon. Best from 2016 through 2025. 20,000 cases imported. –BS
87 Robert Parker
Mostly Sangiovese with 20% Merlot and Cabernet Sauvignon, the 2012 Tre is reminiscent of a Chianti Classico in terms of appearance and aromas. It shows a bright ruby color with layers of tilled earth, blue flower and cherry fruit. I found the 2012 to be softer and less focused compared to some of the highly energetic vintages of the past like 2007 and 2010. Winemaker Barbara Widmer characterizes the 2012 vintage as hot and dry, especially at the peak of summer. This led to reduced yields (of about 15% overall) and thicker skins on the grapes. High polyphenolic levels and supple extracts are impossible to miss in the two wines made that year: Ilatraia and Tre.
Producteur
Brancaia
Les 75 hectares de vignes qui constituent le domaine Brancaia appartiennent à un couple suisse, Brigitte et Bruno Widmer. Brancaia regroupe en réalité trois domaines : Brancaia à Castellina in Chianti, Poppi à Radda in Chianti et Brancaia en Maremme à Grosseto. L’ensemble des domaines est planté en sangiovese, auquel s’ajoutent les variétés françaises merlot, cabernet-sauvignon, petit verdot, cabernet franc, viognier et marsanne. Ces trois entités, tout en étant différentes à bien des égards, ont un point commun : une équipe dévouée avec une philosophie claire visant à obtenir des raisins d’une qualité optimale sur chaque parcelle. A présent, La Brancaia est gérée par la fille des Widmer, Barbara, et son époux, Martin Kronenberg. La propriété se maintient sur une courbe ascendante et élabore quatre rouges élevés sous bois neuf, et un vin blanc non boisé, tout en fraîcheur.