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Il Blu 2016 75cl

IGT | Toscane | Italie
Épuisé

Tous les millésimes

2010 2011 2013 2016
Évaluations et Scores
96 Robert Parker
This blend of 70% Merlot, 25% Sangiovese and a smaller percentage of Cabernet Sauvignon has one of the most impressive track records of a modern Tuscan blend that I can think of. The 2016 Il Blu is a beautifully balanced and precise blend that pits the freshness and authenticity of Sangiovese against the softness and fruitiness of the Merlot. Although the Sangiovese plays a supporting role in the blend, its influence and signature go far to creating the overall identity of this special wine. It's a very nice effort to celebrate with a grilled T-bone. Some 35,000 bottles were made.<br/>With the 2019 vintage, all of Brancaia's wines are certified organic. To celebrate their 20th anniversary as vintners in Maremma (this estate owns vineyards in both Coastal Tuscany and in Chianti Classico), Brancaia will be releasing 900 cases of a 2015 Ilatraia Special Edition (packaged in a wooden box).<br/>
Producteur
Brancaia
Les 75 hectares de vignes qui constituent le domaine Brancaia appartiennent à un couple suisse, Brigitte et Bruno Widmer. Brancaia regroupe en réalité trois domaines : Brancaia à Castellina in Chianti, Poppi à Radda in Chianti et Brancaia en Maremme à Grosseto. L’ensemble des domaines est planté en sangiovese, auquel s’ajoutent les variétés françaises merlot, cabernet-sauvignon, petit verdot, cabernet franc, viognier et marsanne. Ces trois entités, tout en étant différentes à bien des égards, ont un point commun : une équipe dévouée avec une philosophie claire visant à obtenir des raisins d’une qualité optimale sur chaque parcelle. A présent, La Brancaia est gérée par la fille des Widmer, Barbara, et son époux, Martin Kronenberg. La propriété se maintient sur une courbe ascendante et élabore quatre rouges élevés sous bois neuf, et un vin blanc non boisé, tout en fraîcheur.