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San Román 2017 75cl

DO | Castilla y León | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
94 Vinous
Deep violet. Heady black and blue fruit, incense, vanilla and floral oil scents take on suggestions of vanilla and licorice with air. Palate-coating, spice-accented cassis, cherry-vanilla, mocha and fruitcake flavors are underscored by a vein of juicy acidity. Manages to come off both rich and energetic. The impressively long, smoky finish is framed by steadily building tannins.
93 Robert Parker
I tasted two vintages of their flagship and eponymous wine, starting with the 2017 San Román, from one of the driest years of the decade, resulting in a very early harvest that started in late August in San Román de Hornija. This comes from a selection of over 40-year-old ungrafted and head-pruned vines on stony soils with clay and limestone in different villages of the appellation. It fermented in stainless steel with indigenous yeasts and matured in 225- and 500-liter French and (30%) American oak barrels for 24 months. There was no frost in 2017 in their zone of Toro; despite the warm year, they had rain during the harvest that slowed things down, and the wines are perhaps lighter than 2018. It's not a warm or classical vintage, at least for San Román. It's approachable and has abundant but fine tannins, polished, quite unusual, more elegant than powerful. All these wines feel quite oaky when young, so if you don't want them like that, you should give them a few year in bottle. 98,900 bottles produced. It was bottled in February 2020.
91 Wine Spectator
This red has density with freshness, offering sanguine, blackberry and fresh earth flavors that are flanked with mocha, dark olive and earthy details. The full tannins are plush, with mineral elements marking the finish. Drink now through 2029. 8,250 cases made, 1,000 cases imported. — GS
Producteur
Bodegas y Viñedos Maurodos
Bodegas Mauro est limitrophe de l’appellation Ribera del Duero, sur la commune historique de Tudela de Duero. La création du domaine dans les années 1970 a été impulsée par l’ancien œnologue du célèbre Vega Sicilia, Mariano Garcia, désormais propriétaire de deux exploitations incontournables en Espagne. A partir de 74 hectares de vignes, cultivées selon des méthodes biologiques afin de préserver les qualités du terroir, le domaine produit quelque 280 000 bouteilles par an, volume somme toute relativement faible. Mauro est à l’origine de trois vins rouges : le somptueux Mauro, cuvée à haute expression ; le Mauro VS (Vendimia Seleccionada), issu exclusivement des meilleures vignes et faisant l’objet d’un élevage prolongé ; et enfin, la sélection parcellaire, une cuvée complète élaborée uniquement les meilleures années, Terreus. Au milieu des années 1990, Mariano Garcia a décidé d’étendre son activité à la région de Toro, créant ainsi Bodegas y Viñedos Maurodos, devenu par la suite l’un des domaines les plus influents de la région. Sur 80 hectares plantés en garnacha et tinta de toro, cette propriété élabore deux vins : San Roman, un vin structuré et opulent dont les tannins et le côté boisé récompensent cinq ou six ans de garde ; et un second vin, Prima, qui se profile comme un vin corpulent aux arômes de fruits noirs offrant un excellent rapport qualité-prix.