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Alíon 2014 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
2014 is a better vintage in Ribera del Duero than in Rioja, and the 2014 Alión shows it. Sourced from 130 hectares of Tinto Fino (Tempranillo) in Ribera del Duero and possibly the most modern of the Vega Sicilia Group wines, it's silky, voluptuous, jammy, ripe and generous without being too much. The grapes fermented with indigenous yeasts in oak vats, and the wine matured in new and second use French barriques for 12 to 14 months. It's quite ripe and powerful yet balanced and with great freshness. The palate is medium to full-bodied with lots of fruit, juicy and showy, modern without excess. 284,284 bottles along with 6,500 magnums and some larger formats were produced. You might want to give it some more time in bottle. It was bottled in June 2016.
91 Wine Spectator
This firm red shows an austere character, with tar and smoky notes framing black tea, licorice and loamy earth flavors. The structure is solid and balanced, and currant and floral depths emerge on the finish. Old-school. Best from 2019 through 2029. 23,600 cases made. –TM
Producteur
Bodegas Vega Sicilia
A l’apogée des producteurs légendaires de vins rouges d’Espagne, Vega Sicilia offre, avec une régularité absolue, les meilleures cuvées de Ribera del Duero, à la fois en termes de profil et d’approche. Le domaine se trouve à Valbuena de Duero et a intégré le giron de la famille Alvarez en 1982. Il comprend presque 1 000 hectares de terres et de ce fait, se classe comme le plus grand domaine d’Espagne, même si 25% de sa superficie seulement sont plantés en vignes. Sa cuvée la plus illustre, Unico, assemblage délicieux de tinto fino (tempranillo) et de cabernet-sauvignon, se bonifie grâce à un élevage prolongé en barrique dont la durée a été peaufinée au fil des ans pour conserver au final une fraîcheur adéquate. Citons également l’exceptionnelle Reserva Especial, cuvée non millésimée qui réunit les meilleures sélections de tinto fino, cabernet-sauvignon et merlot, et fait traditionnellement l’objet d’un élevage de 10 ans. Le second vin naît dans le vignoble le plus influent de Ribera del Duero et se prénomme Valbuena. Assemblé à partir de tinto fino, malbec et merlot, il se singularise par une présence fruitée plus prononcée.