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Alto Moncayo 2013 75cl

DO | Campo de Borja | Aragon | Espagne
Épuisé

Tous les millésimes

2013 2014 2015
Évaluations et Scores
93 Robert Parker
It was very interesting to compare two vintages of the same bottling, where I could see how the 2013 Alto Moncayo faithfully reflected the cooler and wetter year. This is the winery's flagship wine, pure Garnacha from vines ranging between 40 and 70 years of age, fermented with neutral yeasts in small tanks and aged in brand new barriques (65% French oak, the rest American) for 18 months. Despite the conditions of the year, the bottled wine achieved 16% alcohol, with low pH and good acidity. They finished harvesting later than ever and the grapes achieved very good ripeness, a slow ripening, with very good health and at the same time they managed to keep very good levels of acidity. As I found in the other wines I tasted next to it, the oak felt better integrated and while this is a generously oaked, heady and ripe Garnacha, it has its balance, in an XL way. It should make old bones, and has the stuffing and balance to do so.<br/>
91 Wine Spectator
Blackberry, boysenberry and currant flavors show a lively sweet-tart character in this polished red. Orange-peel acidity continues the theme, and light, firm tannins impart structure through the cocoa-scented finish. Expressive and balanced. Drink now through 2020. 1,000 cases made.
Producteur
Bodegas Alto Moncayo
Il faut creuser du côté de Bodegas Alto Moncayo pour trouver la meilleure expression de ce terroir. Vitrine incontestée du potentiel incroyable du cépage garnacha, Alto Moncayo se place nettement au dessus du lot. Au cœur de la Dénominación de Origen Campo de Borja, ce domaine de 92 hectares est niché sur un terroir de coteaux au pied du massif de Moncayo. Rêvant de devenir une référence mondiale en matière de garnacha, le cépage local, Jorge Ordonez s’est associé à l’œnologue de la Barossa Chris Ringland pour créer ce projet exclusif en 2002. Ce terroir d’argiles rouges et d’ardoise qui domine le paysage de Borja crée un lieu de prédilection pour les vignes ancestrales et traditionnelles, ingrédient clé d’Alto Moncayo. A partir de cette joint-venture, trois cuvées ont été imaginées avec comme fil conducteur l’utilisation exclusive de garnacha : Veratón, Alto Moncayo et l’excellent Aquilón. Les vins offrent des versions savoureuses et hyper concentrées de la DO. Les notes sur le fruit contrastent avec une minéralité indiscutable, des nuances qui font de chaque cuvée une illustration unique d’Alto Moncayo.