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Rosso di Montalcino 2018 75cl

DOC | Rosso di Montalcino | Toscane | Italie
CHF 63.80

Tous les millésimes

1998 2018 2019 2021
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
Elegant, graceful and fine, the Biondi-Santi 2018 Rosso di Montalcino offers a delicate approach to the senses and it spreads over the palate with polished and silky intensity. The acidity is elevated in this vintage. A handful of historic producers in Montalcino are bringing the Rosso category up to the next level, and the venerable house of Biondi-Santi is one of them. This was a somewhat unusual vintage with prolonged cool spells alternating with moments of intense heat. However, this wine shows even ripening and is quite vibrant and tangy in terms of its acidity. In spectacular Sangiovese style, the wine ends with lingering tones of wild cherry, sweet earth, potting soil and perfumed violet.
92 Vinous
A bright, vibrant red in the glass, the 2018 Rosso di Montalcino takes its time, slowly unfolding to show pretty roses and hints of cherry, leather and Tuscan dust. It’s silky and caressing on the palate, revealing outstanding purity with a vivid display of wild strawberry and minerals. The 2018 then takes a turn toward the savory side, becoming quite mineral yet remaining juicy and remarkably fresh for such a young Rosso. While this is a bit of a departure from the typical “Baby Brunello” style of the Biondi-Santi Rosso, I find it quite attractive and a nice option for enjoying the house style without buying up to the bigger wines.
Producteur
Biondi Santi

Symbole de Montalcino, le patronyme Biondi Santi reste l’un des plus notoires de l’appellation et signe l’un des meilleurs Brunello de la région. L’œnologue, Jacopo Biondi Santi, suit la voie tracée par ses ancêtres – Clemente, Jacopo, Ferruccio, Tancredi et Franco – au domaine Il Greppo. Après l’arrivée du phylloxera pendant la deuxième moitié du 19ème siècle, la famille a développé un clone spécifique, connu aujourd’hui sous le nom de BBS11 (Brunello Biondi Santi 11), dont son Brunello Biondi Santi – Tenuta Greppo, unique en son genre, est issu. La réussite du domaine depuis plus de 200 ans se fonde sur une sélection clonale rigoureuse de sangiovese, de même qu’une approche non-interventionniste de la vinification. L’étude des clones se poursuit aujourd’hui au Castello di Montepò, château médiéval en pierres, qui fait partie du patrimoine familial depuis sa création dans les années 1880.