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Turriga 2011 75cl

IGT | Isola dei Nuraghi | Sardaigne | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
92 Robert Parker
This is a landmark wine from one of Sardinia's leading producers. The 2011 Turriga is a blend of Cannonau, Malvasia Nera, Carignano and Bovale Sardo aged in French oak for two years. The wine represents a brainstorming between the Argiolas family and famed Italian enologist Giacomo Tachis. This is a beautiful edition of the celebrated wine from a hot vintage that shows extra aromatic intensity and softness in the mouth. Austere aromas of dark fruit, plum and blackberry segue to spice, licorice and balsam herb. Despite the wine's richness and opulence, it never feels overripe or too heavy. <br/><br/>Founded in 1938 by Antonio Argiolas, this is one of the most important quality wineries on the island of Sardinia. Argiolas farms 240 hectares of vines (with native grapes such as Cannonau, Nuragus and Monica) in the southern part of the island near Cagliari. This year, I was especially impressed by the gorgeous Nasco-based white wine Iselis and the Vermentino Merì. Both wines are new to me.<br/>
Producteur
Argiolas
L’une des vedettes de l’univers du vin italien, Argiolas s’impose comme la quintessence de la Sardaigne, élaborant des vins emblématiques à partir de cépages autochtones. Le regretté Antonio Argiolas, fondateur du domaine en 1938, a été l’un des premiers vignerons sur l’île à instaurer des pratiques modernes et à prôner la qualité au détriment de la quantité. Désormais pilotés par ses fils, Franco et Giuseppe, les 250 hectares de vignes font la part belle aux cépages traditionnels et endémiques à la Sardaigne, comme le cannonau et le bovale sardo. Néanmoins, l’encépagement des cinq parcelles de vignes laisse également une place aux variétés méditerranéennes que sont le carignan et le malvasia nera. La cave propose à la fois une collection « tradition » - des vins frais portant différentes DOC dont le vermentino di Sardegna et le cannonau di Sardegna – mais aussi « prestige », des cuvées élevées en barriques françaises et commercialisées sous l’IGT Isola del Nuraghi, incluant Korem et plusieurs autres références.