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Turriga 2010 75cl

IGT | Isola dei Nuraghi | Sardaigne | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
93 Robert Parker
The 2010 Turriga is one of the best wines to come from Sardinia this year. This compelling blend of Cannonau (85%) with Carignano, Bovale and Malvasia Nera is especially focused and intense in 2010. The wine shows extreme balance with seamless integration of black fruit, spice, crushed stone and leather. Yet you also get a pinch of wild rusticity that grounds this wine in a sense of place. Allow Turriga a few more years of cellar aging. Argiolas is a leading name in Italian wine. Owned by Franco and Giuseppe Argiolas, the estate wines bare the timeless marks of consulting enologist Giacomo Tachis who set the winemaking tone here many years ago. Argiolas continues to make some of Sardinia's best wines.
91 Wine Spectator
A finely tuned red, with supple tannins set against a core of sappy black currant, dark berry, herb and spice flavors, while a racy streak of minerality runs through the finish. Elegant. Cannonau with Carignano, Bovale Sardo and Malvasia Nera. Drink now through 2025. 4,150 cases made. –AN
Producteur
Argiolas
L’une des vedettes de l’univers du vin italien, Argiolas s’impose comme la quintessence de la Sardaigne, élaborant des vins emblématiques à partir de cépages autochtones. Le regretté Antonio Argiolas, fondateur du domaine en 1938, a été l’un des premiers vignerons sur l’île à instaurer des pratiques modernes et à prôner la qualité au détriment de la quantité. Désormais pilotés par ses fils, Franco et Giuseppe, les 250 hectares de vignes font la part belle aux cépages traditionnels et endémiques à la Sardaigne, comme le cannonau et le bovale sardo. Néanmoins, l’encépagement des cinq parcelles de vignes laisse également une place aux variétés méditerranéennes que sont le carignan et le malvasia nera. La cave propose à la fois une collection « tradition » - des vins frais portant différentes DOC dont le vermentino di Sardegna et le cannonau di Sardegna – mais aussi « prestige », des cuvées élevées en barriques françaises et commercialisées sous l’IGT Isola del Nuraghi, incluant Korem et plusieurs autres références.