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Eisele Vineyard Cabernet Sauvignon 2005 75cl

Napa Valley | Californie | États-Unis
Épuisé
Évaluations et Scores
98 Robert Parker
There are 2,600 cases of the 2005 Cabernet Sauvignon Eisele Vineyard. As I indicated last year, this is a fabulous effort that manages to conceal its 100% new French oak aging. Its dense ruby/purple color is followed by beautiful aromas of blueberries, black currants, acacia flowers, licorice, and spice. The tannins are softer than I remember, but this is certainly one of the vintage’s most extraordinary wines. Full-bodied with a seamless integration of tannin, acidity, alcohol, and wood, it is exceptionally pure and full as well as impeccably balanced. The impression is one of elegance allied with substantial flavor authority. It can be drunk now or cellared for 25+ years. Despite having over 40-plus acres of vineyards in the northeasterly sector of Napa just south of Calistoga, the production at Araujo remains relatively limited, with the flagship wine, the Cabernet Sauvignon Eisele Vineyard, producing between 1,600 and 2,200 cases of wine, and the second wine, the Altagracia, between 800 and 1,200 cases. Add to that another 1,000 cases of Sauvignon Blanc and 300-400 cases of Syrah, and there is just not a lot to go around given the greatness that can be achieved from this vineyard. Much of the credit has to go to proprietors Bart and Daphne Araujo and, of course, their top-notch winemaking team, which has always been led by Francoise Peschon. Araujo’s second wines are among the finest second wines consumers will find in northern California. For example, the Altagracia cuvees, which represent 25-35% of the production, have been outstanding examples of Cabernet Sauvignon. Araujo has done an excellent job with Syrah, which they typically co-ferment with 3-4% Viognier. Sadly, only 300-400 cases are produced.
92 Wine Spectator
Smooth, rich and savory, with dried currant, wild berry and black cherry fruit that has a dusty, savory herb and underbrush flavor that adds complexity, ending with a pretty burst of ripe fruit. This grows on you. Best from 2011 through 2018. 2,600 cases made.
Producteur
Araujo Estate
Araujo Estate représente l'un des premiers vignobles cultes californiens. Cette propriété de 65 hectares à Calistoga, dans le nord de la Napa Valley a vu le jour dans les années 1990 sous l’impulsion de Daphné et Bart Araujos. Elle comprenait environ 14 hectares du vignoble d'Eisele, du nom des anciens propriétaires Milt et Barbara Eisele. La parcelle avait été plantée dans les années 1880 de zinfandel et de riesling, mais en 1964 les vignes furent remplacées par du cabernet-sauvignon. Aujourd'hui, le vignoble d'Eisele est cultivé de façon biologique et biodynamique. Le premier millésime d'Araujo, le 1991, a décroché le score impressionnant de 96 points décerné par Robert Parker. En 1997, Parker écrit: « J'avais inséré ce vin dans une dégustation à l'aveugle. Je ne savais pas où il apparaissait, mais je savais qu’il faisait partie de la dégustation. Dès qu’il a été servi, j’ai pu l’identifier. Cependant, les autres dégustateurs pensaient qu'il s'agissait d'un Médoc de haut niveau. Ce magnifique cabernet californien conjugue de manière passionnante, puissance et élégance... Marque de fabrique partagée par de nombreux grands vins californiens, il allie une richesse et une maturité magnifiques à une impression d’élégance et de complexité… » Outre leur cabernet de domaine, les Araujo proposent un second vin baptisé Altagracia. En 2013, la propriété est passée dans le giron de François Pinault d'Artemis, propriétaire du Château Latour à Bordeaux, du Domaine d'Eugénie en Bourgogne et du Château Grillet dans le Rhône septentrional.