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Brunello di Montalcino Montosoli 2016 75cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toscane | Italie
CHF 81.10

Tous les millésimes

1990 1995 2016
Évaluations et Scores
97 Wine Spectator
Packed with sweet, ripe cherry, plum and raspberry fruit and framed by loamy earth and woodsy notes, this red is intense, lively and light on its feet. Balanced, with firm tannins and a salty, minerally impression on the lingering aftertaste. Best from 2024 through 2045.
96 Robert Parker
The Altesino 2016 Brunello di Montalcino Montosoli (with 15,000 bottles produced) is a true beauty. The wine reveals dark fruit intensity that comes forth as blackberry, plum and summer cherry. In no time, those aromas shift to the savory side of the spectrum with smoke, tar and tobacco. The results are generous and layered, offering the best of what the celebrated Montosoli cru can offer, especially in an ironic vintage such as this.
96 Vinous
The 2016 Brunello di Montalcino Montosoli pulls you close to the glass with a captivating display of candied citrus rinds, incense and dried roses giving way to rich cherry sauce and a hint of brown spice. It’s deeply textural yet youthfully dense, as it first cools the palate with lavender and ripe dark red fruits; yet beneath is a layer of grippy tannins that close the wine down. Notes of licorice, black tea and purple florals linger on the youthfully chewy finale. The 2016 is just a baby today, and it will need a number of years to come fully into focus - but it will be worth the wait.
Producteur
Altesino SpA Società Agricola
Le domaine Altesino s’étire sur plus de 80 hectares le long des collines orientales de Montalcino, dans le centre de l'Italie. L'élégant Palazzo Altesi du XIVe siècle abrite la cave Altesino. Le domaine a toujours été précurseur dans la région. Parmi ses innovations, citons l’implication d’Altesino dans le lancement de la classification Cru, qui désigne les vins issus d'un seul vignoble de grande qualité, ainsi que le rôle moteur qu’il a joué dans la création des ventes de Brunello en primeur, une pratique française où les vins sont achetés avant d'être mis en bouteille. Altesino fut également l'un des premiers producteurs italiens à employer, dès 1979, des barriques françaises pour le vieillissement de ses vins. Il a été aussi pionnier dans la création de Grappa di Brunello en 1977.