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Barrua 2011 75cl

IGT | Isola dei Nuraghi | Sardaigne | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
93 Robert Parker
The IGT Isola dei Nuraghi 2011 Barrua is a hearty blend of 85% Carignano, 10% Cabernet Sauvignon and 5% Merlot that is aged up to 18 months in oak. The wine boasts a compelling international signature that borrows from the great wines of Bolgheri and Bordeaux. The fruit reaches perfect maturity with luscious ripeness and deep aromatic intensity. At the back are pretty spice, tobacco and dark chocolate tones that build the wine's personality. Barrua will hold five years or more. <br/><br/>Sebastiano Rosa earned important notches in his winemaking belt thanks to years spent making Sassicaia at Tenuta San Guido in Tuscany. A few years ago, Sebastiano transferred his production knowledge and passion to this estate in Sardinia.<br/>
90 Wine Spectator
A rich and tarry red, offering creamy black olive, espresso, crème de cassis and grilled herb notes in a supple, well-knit frame. Medium-bodied and mouthwatering, with a lingering hint of star anise. Carignano, Cabernet Sauvignon and Merlot. Drink now through 2025. 16,667 cases made. –AN
Producteur
Agricola Punica
Agricola Punica est née en 2002 d’une joint-venture réunissant l’élite des œnologues et consultants italiens. Parmi une brochette d’acteurs vedettes citons l’œnologue Sebastiano Rosa, la Cantina di Santadi en Sardaigne, la Tenuta San Guido sous la direction du Marchese Nicoló Incisa della Rocchetta, le président de Santadi, Antonello Pilloni et l’œnologue conseil culte de la Toscane, Giacomo Tachis. Captivée par la symbiose parfaite entre le terroir sarde et le cépage carignan, cette équipe hors pair a décidé de fonder l’Agricola Punica dans le secteur sud-ouest de l’île, connu sous le nom de Sulcis Meridionale. Deux sites viticoles se partagent ce domaine de 150 hectares : Barrua et Narcao. Même si les vignes se trouvent dans l’aire de la DOC Carignano del Sulcis, le vin est classé IGT Isola dei Nuraghi. Les deux cuvées phares du domaine à l’heure actuelle se prénomment Barrua et Montessu, toutes deux élaborées à partir de carignan.