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Critics scores
98 James Suckling
Stunning bramble-fruit definition, with leathery and meaty complexity, as well as notes of clove and some earthy minerality, restrained dark chocolate and dried eucalyptus leaf. Full body with dense, velvety tannins and crisp acidity. Impressive power with grace here, and an amazing finish. Drinkable now, but will last for decades.
18 Rene Gabriel
02: Nur die Trauben von den alten Rebstöcken wurden für den Jahrgang 2001 verwendet. 45 % der Gesamternte, darunter alle Cabernet Sauvignons hat man deklassiert. Der Grand Vin besteht aus 80 % Merlot und 20 % Cabernet Franc: Dunkles, tiefes Purpur, feiner Rand aussen. Delikates Bouquet; der Cabernet Franc gibt eine feine Würze, der Merlot wirkt weich und reif, aber nicht zu fett, Maulbeerentouch, Pflaumen und Pfefferkuchennote dahinter. Homogener, feiner Gaumen mit samtenen, runden Tannen, wieder ein herrlicher Pflaumentouch, Lakritze, im Finale dunkle Hölzer, Zimt und Vanille, voll auf Eleganz setzend, Brombeerenaroma im langen Finale. Gehört zu den feinsten und zu den grössten Pomerols. (18/20). 09: Aufhellendes Granat, fein rubiner Rand aussen. Delikates, fein süssliches Bouquet, rote, frisch gekochte Pflaumen, wirkt aber auch etwas easy und schon recht reif. Im Gaumen Milchschokolade, angerundete Tannine, im Finale feinwürzigen Cabernet Franc zeigend und somit auch noch Reserven die sich in der fein kernigen Zungennote zeigen. Wie immer schwierig zu bewerten und hinter den Erwartungshaltungen liegend. Momentan liegt der Wein bei 17/20. 09: Mocca, rotes Cassis, Maulbeeren, pfeffrige Noten, nur langsam öffnend. Schlanker, langer Gaumen mit sehr angenehmen Tanninen, gebündeltes Finale, noch zwei, drei Jahre und dann werden sich die VCC-Fans mächtig freuen. trinken (2011 - 2022)
18 Rene Gabriel
02: Nur die Trauben von den alten Rebstöcken wurden für den Jahrgang 2001 verwendet. 45 % der Gesamternte, darunter alle Cabernet Sauvignons hat man deklassiert. Der Grand Vin besteht aus 80 % Merlot und 20 % Cabernet Franc: Dunkles, tiefes Purpur, feiner Rand aussen. Delikates Bouquet; der Cabernet Franc gibt eine feine Würze, der Merlot wirkt weich und reif, aber nicht zu fett, Maulbeerentouch, Pflaumen und Pfefferkuchennote dahinter. Homogener, feiner Gaumen mit samtenen, runden Tannen, wieder ein herrlicher Pflaumentouch, Lakritze, im Finale dunkle Hölzer, Zimt und Vanille, voll auf Eleganz setzend, Brombeerenaroma im langen Finale. Gehört zu den feinsten und zu den grössten Pomerols. (18/20). 09: Aufhellendes Granat, fein rubiner Rand aussen. Delikates, fein süssliches Bouquet, rote, frisch gekochte Pflaumen, wirkt aber auch etwas easy und schon recht reif. Im Gaumen Milchschokolade, angerundete Tannine, im Finale feinwürzigen Cabernet Franc zeigend und somit auch noch Reserven die sich in der fein kernigen Zungennote zeigen. Wie immer schwierig zu bewerten und hinter den Erwartungshaltungen liegend. Momentan liegt der Wein bei 17/20. 09: Mocca, rotes Cassis, Maulbeeren, pfeffrige Noten, nur langsam öffnend. Schlanker, langer Gaumen mit sehr angenehmen Tanninen, gebündeltes Finale, noch zwei, drei Jahre und dann werden sich die VCC-Fans mächtig freuen. trinken (2011 - 2022)
93 Robert Parker
A brilliant effort from Alexandre Thienpont, this blend of 70% Merlot and 30% Cabernet Franc is a deep purple-colored, fleshy, layered effort offering a sweet nose of creosote, incense, Christmas spices, plenty of red and black fruits, and hints of licorice as well as new oak. Rich, medium to full-bodied, with tremendous purity in addition to nobility, give it two more years of cellaring and drink it over the next following 15-18 years.
93 Robert Parker
A brilliant effort from Alexandre Thienpont, this blend of 70% Merlot and 30% Cabernet Franc is a deep purple-colored, fleshy, layered effort offering a sweet nose of creosote, incense, Christmas spices, plenty of red and black fruits, and hints of licorice as well as new oak. Rich, medium to full-bodied, with tremendous purity in addition to nobility, give it two more years of cellaring and drink it over the next following 15-18 years.
92 Wine Spectator
This is grippy and earthy at first, with tobacco, warm stone, mulled currant and fig fruit notes. Settles down with time in the glass, showing more polish and a pretty violet detail through the finish. Drink now through 2027. 4,000 cases made.—J.M.
92 Wine Spectator
This is grippy and earthy at first, with tobacco, warm stone, mulled currant and fig fruit notes. Settles down with time in the glass, showing more polish and a pretty violet detail through the finish. Drink now through 2027. 4,000 cases made.—J.M.
Producer
Vieux Château Certan
Pomerol’s most welcoming estate, Vieux Château Certan is also one of the oldest and most prestigious in the appellation. Founded in the mid-1700s, George Thienpont, a popular Belgian wine merchant bought the Right Bank property in 1924. Today, his grandson, Alexandre Thienpont and his own son, Guillaume build on the successes of past generations, preserving the family’s art de vivre. Over the past 30 years, Alexandre has led with the upmost attention to detail, from vine to bottle. He established environmentally friendly techniques which allows the fruits’ natural personality and character to shine. Today, he continues to produce Pomerol’s best expressions of finesse and elegance. Planted amongst the greatest wine-growing terroirs, the 14-hectare single-vineyard plot is located in the heart of the Pomerol Plateau. The dense and powerful structure of their wines are a culmination of their unique terroir and the rather large proportions of Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon plantings. The Grand Vin, Vieux Château Certan maintains its high-class ranking year after year, becoming very refined and harmonious after a decade of patience.