19 Rene Gabriel
warten (2018 - 2045)<br/>Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Feinaromatisches, königliches Bouquet, schwarze Pflaumen, Edelhölzer, Zedern und ein zarter Hauch Havannazigarren. Im Gaumen sehr, sehr fein, klar ausgerichtete Frucht, ausgeglichene, edle Adstringenz, erhabenes Rückaroma. Endlich ist dem Rauzan-Ségla-Team ein ganz grosser Wurf gelungen! 4 Mal verkostet. Einmal bei der Union des Grands Crus auf Desmirail, zwei Mal bei Händlern und einmal auf dem Château selbst. 11: Mild, süss mit hellem Caramel in der Nase. Im Gaumen samtig, elegant und sehr lang. Ob er die Primeurnote 19/20 auch in Zukunft wirklich verdient, muss er in den nächsten Jahren beweisen.
94 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2009 Rauzan-Ségla bursts from the glass with bold, vivacious Black Forest cake, blackberry pie and warm blueberry scents plus nuances of cardamom, candied violets, smoked meats and Chinese five spice with a waft of dusty soil. Full-bodied, rich, plush and decadent, it completely coats the palate with densely packed preserved black berries layers, finishing very long and spicy. The blend this year is 58% Cabernet Sauvignon and 42% Merlot, harvested between September 22nd and October 11th, at an average yield of 41 hectoliters per hectare. It was aged for 18 months in French oak, 50% new. The alcohol is 14%, and the pH is 3.69.<br/>
92 Wine Spectator
A very toasty style, with lots of caressing plum sauce, melted licorice and warm fig flavors splayed out over polished, rounded structure. Picks up some grip and tar on the finish, but stays clearly on the modern side, with its noticeable reliance on toast. Best from 2014 through 2026. Tasted twice, with consistent notes. 10,000 cases made. –JM