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Critics scores
18 Rene Gabriel
70 % Semillon, 30 % Sauvignon Blanc. 140 Gramm Restzucker. Es sei eine schöne grosse Ernte gewesen, wobei nur 40 % als Yquem selektioniert wurden, sagte mir die Kellermeisterin Sandrine Garbay als ich den Wein zu Beginn der Primeurwoche am Montag um 9.08 Uhr auf Cheval-Blanc degustierte. Recht dunkles Gelb mit erstem Goldschimmer, brillant. Sehr intensives, schon fast fettes Bouquet gekochte Golden Delicious, Mirabellen, frisch geschleuderter Blütenhonig, fein pfeffrige Botrytis. Im Gaumen mit burgundischer Fülle, cremiger Fluss, alles im gelben, reifen Fruchtbereich, im Finale Aprikosengelée. Für Sandrine zwischen «beau et grand». Yquem ist wie immer ein Spätzünder und so wird er wohl zu den momentan höher bewerteten Guiraud und Lafaurie-Peyraguey bei seiner Reife aufschliessen können.
Producer
Château d'Yquem
Located 55 kilometers south of the town of Bordeaux, the charming 400-year-old Château d'Yquem has a breathtaking view of the Sauternes valley. This notorious estate is recognized around the world as one of the greatest sweet wine producers in France. After over two centuries of ownership, the Lur Saluces family sold the property to LVMH in 1999. The sunbathed vineyards, covering over 100-hectares enjoy refreshing morning mists, and are precisely harvested berry by berry. Bottled without filtration, the wines spend over three years in new-oak barrels. Vintner Pierre Lurton, the former director of Château Cheval Blanc has looked over the house vinification since 2004. Unrivaled for its combination of lace, power and feminine prowess, d’Yquem wines easily defend their Premier Cru Supérieur status. With an impressive production, the wines remain at the top, their supreme quality is culminated by the Grand Vin, Yquem.