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Critics scores
93 Robert Parker
This year is a perfect example of a vintage that was much better for the sweet wines of Barsac and Sauternes than it was for the red wines. Yquem produced its greatest wine since the twin titans of 1975 and 1976. Medium golden, with a big, opulent, honeyed, oaky, flowery, tropical fruit bouquet, this wine is rich and concentrated, has very good acidity, a lot of botrytis, and a stunning finish. It is a great success, and it continues to evolve at a snail's pace. Anticipated maturity: Now-2035. Last tasted, 12/90.
16 Rene Gabriel
Die 80er werden in Sauternes allgemein unterschätzt. Deshalb fand man diese Weine relativ lange zu vernünftigen Preisen. Entwickelt sich recht rasch, vielleicht wegen der doch geringen Säure: Offenes, vielschichtiges Bouquet; Rauchnote, Marzipan, reife Frucht, mittlere Süsse. Cerealer Gaumen, hat noch Extrakt, wenig Süsse, wirkt im Fluss leider eher trocken, im Finale Strohnote, die aufzeigt, dass man jetzt jene Flaschen, die man noch hat, schleunigst austrinken sollte. 98: Mittleres Gelb. Fettes Bouquet mit einer sanft pflanzlichen Duftnote, aber auch schöne Dörrfruchtakzente darin. Im Gaumen erst etwas plump, dann jedoch mit sehr gutem Extrakt ausgleichend, marmeladiges Finish. Für diesen kleinen, schwierigen Jahrgang recht gut. Aber wenn ich meine Eindrücke vom Rieussec anschaue, dann würde ich viel lieber nach diesem suchen und dabei erst noch viel Geld sparen. 07: Für die Obwaldner Weinfreunde nach Yquem geschleppt und dort morgens um 11 Uhr entkorkt und mangels Gläser oder zur Erhöhung der Originalität aus der Flasche zum Genuss herum gereicht. Weist im Gaumen eine trockene, leicht bittere Süsse auf, das Finale zeigt ebenfalls eine feine Bitterkeit die durch die mittlere Fülle teilweise ausbalanciert wird. War trotzdem ein «geiler Akt»! 08: Yves Beck öffnete diesen Wein zum Abschluss vom Treberwurstessen in Twann. Ich sah das Etikett Yquem aber nicht den Jahrgang. Von der Nase her stufte ich ihn recht hoch ein. So mit etwa 18 Punkten. Das nasale Erlebnis hielt dann aber im Gaumen nicht ganz stand. 11: Bei einem Diner auf Rauzan-Ségla, kurz vor dem Kaffee. Ziemlich pumpsüsse Nase, keine Botrytis. Im Gaumen immerhin ein Yquem, aber nicht vom Geschmack her, sondern vom Blick auf die Etikette. austrinken
86 Wine Spectator
A good year for Sauternes, a very good vintage for Yquem. Fresh, with lemon, grapefruit and quince notes, this is lovely and sympathique, with honey tones but not much botrytis concentration.--Yquem vertical. Drink now through 2010. ?PM
Producer
Château d'Yquem
Located 55 kilometers south of the town of Bordeaux, the charming 400-year-old Château d'Yquem has a breathtaking view of the Sauternes valley. This notorious estate is recognized around the world as one of the greatest sweet wine producers in France. After over two centuries of ownership, the Lur Saluces family sold the property to LVMH in 1999. The sunbathed vineyards, covering over 100-hectares enjoy refreshing morning mists, and are precisely harvested berry by berry. Bottled without filtration, the wines spend over three years in new-oak barrels. Vintner Pierre Lurton, the former director of Château Cheval Blanc has looked over the house vinification since 2004. Unrivaled for its combination of lace, power and feminine prowess, d’Yquem wines easily defend their Premier Cru Supérieur status. With an impressive production, the wines remain at the top, their supreme quality is culminated by the Grand Vin, Yquem.