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Critics scores
16 Rene Gabriel
Bereits 1988 landete er bei mir nur gerade bei 16/20 Punkten: Volle, weiche Nase, die weit auslädt. Passende Säure zu einem eher fetten Körper. Vier Jahre später: Offenes Bouquet; vielschichtig und fein nuanciert, Mandelbiscuits, feiner Botrytis-Ton, Vanille, Eiche. Runder Gaumen, rollend, schöner Schmelz, sehr elegant, Honig- und Melassenton. Es bleiben feine Salzspuren auf der Zunge zurück. Die Nasenaromen legen innerhalb der ersten Viertelstunde noch zu. 1993 hatte er neben dem Climens wenig Chancen. Mir scheint, dass er trotz Süsse bereits leicht zu zehren beginnt. Enttäuschend auch an der grossen Sauternes-Probe in Ormalingen: Oxydative, phenolartige Nase; undefinierbar, Glucose. Im Gaumen malzig, Schuhputzmittel, die Süsse ist irgendwie abgeklungen und im Nachhall schwingt ein widerlicher Kampfergeruch (Mottenkugeln) mit. Geht noch knapp zu Blaukäse. 98: Reifes Gold-Orange. Pfeffriges Dörrfrüchtebouquet, Botrytis-Anzeige, Safranfäden, Glucose. Im Gaumen Biscuits, eher aggressive Säure, wirkt dadurch noch sehr jung. Im Moment fehlt die Harmonie, das Potential reicht aber für weitere 50 Jahre. Lassen wir uns überraschen! 11: Leider eine leicht korkige Flasche an der grossen 61er-Probe. trinken
84 Robert Parker
The year 1961 was only a mediocre vintage for Barsac and Sauternes; however, the sales of these wines have long been helped by the greatness of this vintage for the red wines of Bordeaux. I have consistently found Yquem's 1961 to be a muscular, out of balance wine, with a burnt character to the bouquet, and overly oaky, aggressive flavors that lack this estate's ripeness and great richness. The wine is now beginning to dry out and become more awkward. Drink it up. Anticipated maturity: Now. Last tasted, 4/82.
Producer
Château d'Yquem
Located 55 kilometers south of the town of Bordeaux, the charming 400-year-old Château d'Yquem has a breathtaking view of the Sauternes valley. This notorious estate is recognized around the world as one of the greatest sweet wine producers in France. After over two centuries of ownership, the Lur Saluces family sold the property to LVMH in 1999. The sunbathed vineyards, covering over 100-hectares enjoy refreshing morning mists, and are precisely harvested berry by berry. Bottled without filtration, the wines spend over three years in new-oak barrels. Vintner Pierre Lurton, the former director of Château Cheval Blanc has looked over the house vinification since 2004. Unrivaled for its combination of lace, power and feminine prowess, d’Yquem wines easily defend their Premier Cru Supérieur status. With an impressive production, the wines remain at the top, their supreme quality is culminated by the Grand Vin, Yquem.