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Critics scores
99 James Suckling
The purity of fruit in this is fascinating with plums, currants and other dark fruits. Then there is another layer of spices and chocolate. So much cassis. Full and very layered with chewy polished tannins and a long, long finish. Just starting to open. Changes all the time. Still needs a year or two but gorgeous to drink already.
98 Robert Parker
The 2005 Cos d'Estournel is blended of 78% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot and 3% Cabernet Franc. Deep garnet colored, it is still a little closed and youthfully shy. With coaxing, the nose is just beginning to offer glimpses at vivacious kirsch, red roses, violets, licorice and mocha scents over a crème de cassis, blackberry pie and chocolate-covered cherry core with wafts of chargrill, mossy bark and truffles. Full-bodied, concentrated and wonderfully complex in the mouth, the palate is just beginning to reveal the true potential of this wine, with tightly wound layers of perfumed black fruits and earthy notions bound by a rock-solid frame of firm, grainy tannins and finishing with epic persistence. This still needs 5-6 years, but I love how this beauty is shaping up!!
98 Robert Parker
The 2005 Cos d'Estournel is blended of 78% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot and 3% Cabernet Franc. Deep garnet colored, it is still a little closed and youthfully shy. With coaxing, the nose is just beginning to offer glimpses at vivacious kirsch, red roses, violets, licorice and mocha scents over a crème de cassis, blackberry pie and chocolate-covered cherry core with wafts of chargrill, mossy bark and truffles. Full-bodied, concentrated and wonderfully complex in the mouth, the palate is just beginning to reveal the true potential of this wine, with tightly wound layers of perfumed black fruits and earthy notions bound by a rock-solid frame of firm, grainy tannins and finishing with epic persistence. This still needs 5-6 years, but I love how this beauty is shaping up!!
19 Rene Gabriel
78 % Cabernet Sauvignon, 19 % Merlot, 3 % Cabernet Franc. Extrem tiefes Granat mit violett-schwarzen Reflexen. Tiefgründiges Bouquet, Rauch, schwarze Oliven, Backpflaumen, Mokka, schwarze Oliven und dunkel geröstete Edelhölzer, sehr tiefgründig und warm in seiner ausufernden Aromatik, die mit einer feinen Minzespitze in der Mitte erfrischt wird. Komplexer Gaumen, reich, alle Komponente wie Säure, Tannine und Extrakt sind völlig reif und geben im Gaumen eine mundfüllende Dimension ab, intensiv und lang im Nachklang. In den Ansätzen sehr stark an den eigenen 1982er in der Jugend erinnernd. Grosser Cos bei dem man sich in etwa 10 Jahren fragen wird ob aber nicht doch der 2003er der grössere Jahrgang in diesem, auf hohem Niveau befindlichen Supersecond ist. 09: Wir servierten diesen viel zu jungen Wein an einem Wine&Dine in Bad Ragaz. Der war aber so atemberaubend schön, dass ich trotzdem einen recht grossen Schluk trank. (19/20). 11: Offenes Bouquet, ausladend, warm mit dunklen Röstnoten, schöne Cabernetsüsse mit schokoladigem Untergrund und auch fein minzigen Spuren. Weicher Gaumen mit wunderschön integrierter Säure, wirkt sehr elegant und hat seine Harmonie irgendwie bereits gefunden, im Nachklang zeigt sich dann die Adstringenz auf der Zunge und hemmt den momentanen Genuss, was ja auch noch nicht gefragt ist. (19/20). 12: Bei einem Lunch auf Cos. War gar kein Verbrechen. Doch wer wartet erlebt hier einen ganz grossen, ziemlich klassischen Cos im neueren Sinne. Im Finale ist alles schwarzaromatisch - also ein gutes Zeichen.
19 Rene Gabriel
78 % Cabernet Sauvignon, 19 % Merlot, 3 % Cabernet Franc. Extrem tiefes Granat mit violett-schwarzen Reflexen. Tiefgründiges Bouquet, Rauch, schwarze Oliven, Backpflaumen, Mokka, schwarze Oliven und dunkel geröstete Edelhölzer, sehr tiefgründig und warm in seiner ausufernden Aromatik, die mit einer feinen Minzespitze in der Mitte erfrischt wird. Komplexer Gaumen, reich, alle Komponente wie Säure, Tannine und Extrakt sind völlig reif und geben im Gaumen eine mundfüllende Dimension ab, intensiv und lang im Nachklang. In den Ansätzen sehr stark an den eigenen 1982er in der Jugend erinnernd. Grosser Cos bei dem man sich in etwa 10 Jahren fragen wird ob aber nicht doch der 2003er der grössere Jahrgang in diesem, auf hohem Niveau befindlichen Supersecond ist. 09: Wir servierten diesen viel zu jungen Wein an einem Wine&Dine in Bad Ragaz. Der war aber so atemberaubend schön, dass ich trotzdem einen recht grossen Schluk trank. (19/20). 11: Offenes Bouquet, ausladend, warm mit dunklen Röstnoten, schöne Cabernetsüsse mit schokoladigem Untergrund und auch fein minzigen Spuren. Weicher Gaumen mit wunderschön integrierter Säure, wirkt sehr elegant und hat seine Harmonie irgendwie bereits gefunden, im Nachklang zeigt sich dann die Adstringenz auf der Zunge und hemmt den momentanen Genuss, was ja auch noch nicht gefragt ist. (19/20). 12: Bei einem Lunch auf Cos. War gar kein Verbrechen. Doch wer wartet erlebt hier einen ganz grossen, ziemlich klassischen Cos im neueren Sinne. Im Finale ist alles schwarzaromatisch - also ein gutes Zeichen.
96 Wine Spectator
Still tight despite a gorgeous wave of rich melted licorice, fig bread, warm plum compote and steeped blackberry flavors. Lovely alder, black tea and balsam wood details give this added range and a sense of detail through the finish before a wall of graphite-edged grip shows up. We're still in wait mode here. Best from 2020 through 2040. 25,000 cases made.
96 Wine Spectator
Still tight despite a gorgeous wave of rich melted licorice, fig bread, warm plum compote and steeped blackberry flavors. Lovely alder, black tea and balsam wood details give this added range and a sense of detail through the finish before a wall of graphite-edged grip shows up. We're still in wait mode here. Best from 2020 through 2040. 25,000 cases made.
Producer
Château Cos d'Estournel
Producing some of the greatest wines in the Médoc, Château Cos d'Estournel is undoubtedly the premier estate in Saint-Estèphe. The all-encompassing 91-hectares of vineyards surround the majestic, almost oriental domaine on the hill of Cos. Founder, Louis Gaspard d’Estournel was better known as “the Maharajah of Saint-Estèphe” in the 1800s because of his distant conquests, with his wines reaching as far as India. He built these exotic pagodas we see today in celebration of his successes. The property currently belongs to French multi-millionaire Michel Reybier, who has upheld the founding values of excellence and has pushed forth the quality even more so since 2000. Reybier’s impressive investments in cutting-edge technologies has brought the estate to new heights. The prominent vinification techniques include must-concentration, malolactic in barrel and new oak for ageing. The Cos d’Estournel is an age-worthy robust but harmonious wine that builds in intensity and complexity with ten years’ time. The second wine was initially labeled Marbuzet, which itself is a Cru Bourgeois, but it is now bottled as Les Pagodes de Cos. In 1852, he had to sell due to his overwhelming debts. The château was then sold twice more before the Ginestet family purchased it in 1917. Their ancestors, the Prats family retained it until 2000 when they sold it to Michel Reybier, a French multi-millionaire, who has spent considerable sums to carry forth Louis Gaspard d'Estournel's original avant garde style and to push forth the quality of the wine. Today, it arguably produces the grandest wine in St. Estèphe though some would argue that neighbouring Montrose surpasses it.