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Critics scores
88 Robert Parker
One of the stars of the vintage, the 1992 Cos d'Estournel exhibits a deep ruby/purple color, medium to full body, scents of smoky oak, and copious amounts of blackcurrant fruit. Velvety-textured and medium to full-bodied, this is an atypically ripe, concentrated, impressively-endowed wine that should drink well for 6-10 years. It is a 1992 that merits considerable interest!
88 Robert Parker
One of the stars of the vintage, the 1992 Cos d'Estournel exhibits a deep ruby/purple color, medium to full body, scents of smoky oak, and copious amounts of blackcurrant fruit. Velvety-textured and medium to full-bodied, this is an atypically ripe, concentrated, impressively-endowed wine that should drink well for 6-10 years. It is a 1992 that merits considerable interest!
15 Rene Gabriel
Wenn ich heute die manchmal zu stark eingesetzte Kellertechnik bei Cos kritisiere, so hat gerade dieses Tun Gutes für den Jahrgang 1992 bewirkt. Bei Fassproben nur mit 15/20 Punkten bewertet, weil er gegenüber den anderen Mitkonkurrenten unnatürlich konzentriert wirkte. 96: Das war wohl kurz vor seiner Hochform: Herrlich süsses Kandis-, Kaffeebouquet, offen, sehr ansprechend. Im Gaumen rot- und blaubeeriges Fruchtspiel, Amarenakirschen, Marzipansüsse, fast samtig, eine feine Lakritzen-, Schokoladenbitterkeit auf der Zunge (17/20). 03: Weil er seine Frucht langsam verliert, bleibt nicht mehr besonders viel übrig. Wird sich zwar noch ein paar Jahre geniessen lassen, wer ihn aber früher trank, hatte sicherlich mehr Weinspass im Gaumen. Die Wertung hält er nur noch knapp – und auch nicht mehr lange. (17/20). 2006: Die Sache ist leider gegessen! Erste Jodnoten, wirkt ältlich und die immer schon fragile Struktur ist am Zerfallen. 15/20 austrinken Mittleres Granat, ziegelroter Schimmer. Offenes Bouquet, Bleistift und Zederntöne, Pflaumen, darunter auch jodige Noten, die Frucht ist am Abklingen. Saftiger, leicht gehaltener Gaumen, erdige Noten, nasse Blätter, feinsandige Textur, noch angenehm zu trinken, aber auch dieser Cos war früher viel besser. Ist aber auch sein gutes Recht als so kleiner Jahrgang nach 10 Jahren am Ende der Genussreife zu sein. vorbei
87 Wine Spectator
Impressive for the vintage, displaying a wonderful silky texture and plenty of blackberry and tobacco character. Drinkable now. ?JS
87 Wine Spectator
Impressive for the vintage, displaying a wonderful silky texture and plenty of blackberry and tobacco character. Drinkable now. ?JS
15 Rene Gabriel
Wenn ich heute die manchmal zu stark eingesetzte Kellertechnik bei Cos kritisiere, so hat gerade dieses Tun Gutes für den Jahrgang 1992 bewirkt. Bei Fassproben nur mit 15/20 Punkten bewertet, weil er gegenüber den anderen Mitkonkurrenten unnatürlich konzentriert wirkte. 96: Das war wohl kurz vor seiner Hochform: Herrlich süsses Kandis-, Kaffeebouquet, offen, sehr ansprechend. Im Gaumen rot- und blaubeeriges Fruchtspiel, Amarenakirschen, Marzipansüsse, fast samtig, eine feine Lakritzen-, Schokoladenbitterkeit auf der Zunge (17/20). 03: Weil er seine Frucht langsam verliert, bleibt nicht mehr besonders viel übrig. Wird sich zwar noch ein paar Jahre geniessen lassen, wer ihn aber früher trank, hatte sicherlich mehr Weinspass im Gaumen. Die Wertung hält er nur noch knapp – und auch nicht mehr lange. (17/20). 2006: Die Sache ist leider gegessen! Erste Jodnoten, wirkt ältlich und die immer schon fragile Struktur ist am Zerfallen. 15/20 austrinken Mittleres Granat, ziegelroter Schimmer. Offenes Bouquet, Bleistift und Zederntöne, Pflaumen, darunter auch jodige Noten, die Frucht ist am Abklingen. Saftiger, leicht gehaltener Gaumen, erdige Noten, nasse Blätter, feinsandige Textur, noch angenehm zu trinken, aber auch dieser Cos war früher viel besser. Ist aber auch sein gutes Recht als so kleiner Jahrgang nach 10 Jahren am Ende der Genussreife zu sein. vorbei
Producer
Château Cos d'Estournel
Producing some of the greatest wines in the Médoc, Château Cos d'Estournel is undoubtedly the premier estate in Saint-Estèphe. The all-encompassing 91-hectares of vineyards surround the majestic, almost oriental domaine on the hill of Cos. Founder, Louis Gaspard d’Estournel was better known as “the Maharajah of Saint-Estèphe” in the 1800s because of his distant conquests, with his wines reaching as far as India. He built these exotic pagodas we see today in celebration of his successes. The property currently belongs to French multi-millionaire Michel Reybier, who has upheld the founding values of excellence and has pushed forth the quality even more so since 2000. Reybier’s impressive investments in cutting-edge technologies has brought the estate to new heights. The prominent vinification techniques include must-concentration, malolactic in barrel and new oak for ageing. The Cos d’Estournel is an age-worthy robust but harmonious wine that builds in intensity and complexity with ten years’ time. The second wine was initially labeled Marbuzet, which itself is a Cru Bourgeois, but it is now bottled as Les Pagodes de Cos. In 1852, he had to sell due to his overwhelming debts. The château was then sold twice more before the Ginestet family purchased it in 1917. Their ancestors, the Prats family retained it until 2000 when they sold it to Michel Reybier, a French multi-millionaire, who has spent considerable sums to carry forth Louis Gaspard d'Estournel's original avant garde style and to push forth the quality of the wine. Today, it arguably produces the grandest wine in St. Estèphe though some would argue that neighbouring Montrose surpasses it.