Close
Search
Filters

Trotanoy 2003 150cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | France
CHF 454.00

All vintages

2003 2006
Critics scores
93 Wine Spectator
Lovely floral, blackberry, jam and cherry aromas follow through to a full-bodied palate with velvety yet firm tannins and a long finish. Very tight and chewy yet balanced and fresh. Best after 2010. 2,000 cases made. –JS
93 Wine Spectator
Lovely floral, blackberry, jam and cherry aromas follow through to a full-bodied palate with velvety yet firm tannins and a long finish. Very tight and chewy yet balanced and fresh. Best after 2010. 2,000 cases made. –JS
93 James Suckling
Beautifully intense fruit here, with a raspberry jam and floral character on the nose. Full and round, soft and silky. A very long finish with amazing fruit, almost like a new world wine with it’s juiciness. Drinking this is pure excitement.
92 Robert Parker
As always, the 2003 Trotanoy is a meaty, burly style of wine, but the tannins have all been resolved. A dark plum/ruby color is accompanied by sweet black currant and mulberry notes intertwined with hints of truffles and earth. This medium- to full-bodied, delicious Pomerol is clearly one of the finest 2003s made in this appellation, whose lighter soils did not fare well in this vintage. Trotanoy’s clay and deep minerality have saved it. Drink it over the next 4-5 years.
92 Robert Parker
As always, the 2003 Trotanoy is a meaty, burly style of wine, but the tannins have all been resolved. A dark plum/ruby color is accompanied by sweet black currant and mulberry notes intertwined with hints of truffles and earth. This medium- to full-bodied, delicious Pomerol is clearly one of the finest 2003s made in this appellation, whose lighter soils did not fare well in this vintage. Trotanoy’s clay and deep minerality have saved it. Drink it over the next 4-5 years.
17 Rene Gabriel
Trinkreife trinken (2010 - 2030) Bewertung 17/20 04: Intensives Bouquet; Backpflaumen, Tabak, Cassis und schwarze Pfefferkörner, ein Hauch Eisenkraut und Minze darin, was ihn enorm vielschichtig erscheinen lässt, bei längerem Luftzutritt zeigen sich ausserdem feine Kümmel- und Ledernoten. Im Gaumen fest, stoffig, viel Rückhalt und eine intensive, aber reife Adstringenz aufweisend, entwickelt immer mehr blaubeerige Aromatik und endet mit einem grossen Versprechen für ein sehr langes Leben, wird dabei dezente, jedoch charaktervolle und maskuline Züge beibehalten. Ein La Tâche aus Pomerol! (19/20). 07: Mittleres Granat-Rubin. Süsses Bouquet, Johannisbeergelee, Veilchennoten, sanft kompottig im zweiten Ansatz, Pfirsichkern. Im Gaumen sehr saftig, zarte Honig-Malz-Suren, somit auch schön cremig, im Innern des Extrakts noch leicht kernig und verlangend. Mag sich momentan nicht so richtig offenbaren, obwohl dahinter ein sehr langlebiger und auch grosser Trotanoy versteckt. Liegt momentan bei 18/20 ist dabei aber sehr verschlossen. Also ein paar Jahre in Ruhe lassen. 10: Wirkt warm, kompottig und schwer, schmeckt nach Schokospänen und Coupe Danmark. Wohin des Weges? In entgegengesetzte Richtung Klassik. (18/20). 16: Ganz schwierig! Die Farbe ist irgendwie schon bräunlich. Zwischen Colheitaport, Feigensirup, zerlassene Schokoladeo ist in der Nase alles möglich. Im Gaumen wie eine Weincrème und dazu auch noch ziemlich süss. Wir haben die Flasche nicht ausgetrunken! Die Progrnosen sind sehr schwierig. Entweder der Wein geht schon bald kaputt oder es ist ein grosser, atypischer 1947er-Typus. trinken (2010 - 2030)
17 Rene Gabriel
Trinkreife trinken (2010 - 2030) Bewertung 17/20 04: Intensives Bouquet; Backpflaumen, Tabak, Cassis und schwarze Pfefferkörner, ein Hauch Eisenkraut und Minze darin, was ihn enorm vielschichtig erscheinen lässt, bei längerem Luftzutritt zeigen sich ausserdem feine Kümmel- und Ledernoten. Im Gaumen fest, stoffig, viel Rückhalt und eine intensive, aber reife Adstringenz aufweisend, entwickelt immer mehr blaubeerige Aromatik und endet mit einem grossen Versprechen für ein sehr langes Leben, wird dabei dezente, jedoch charaktervolle und maskuline Züge beibehalten. Ein La Tâche aus Pomerol! (19/20). 07: Mittleres Granat-Rubin. Süsses Bouquet, Johannisbeergelee, Veilchennoten, sanft kompottig im zweiten Ansatz, Pfirsichkern. Im Gaumen sehr saftig, zarte Honig-Malz-Suren, somit auch schön cremig, im Innern des Extrakts noch leicht kernig und verlangend. Mag sich momentan nicht so richtig offenbaren, obwohl dahinter ein sehr langlebiger und auch grosser Trotanoy versteckt. Liegt momentan bei 18/20 ist dabei aber sehr verschlossen. Also ein paar Jahre in Ruhe lassen. 10: Wirkt warm, kompottig und schwer, schmeckt nach Schokospänen und Coupe Danmark. Wohin des Weges? In entgegengesetzte Richtung Klassik. (18/20). 16: Ganz schwierig! Die Farbe ist irgendwie schon bräunlich. Zwischen Colheitaport, Feigensirup, zerlassene Schokoladeo ist in der Nase alles möglich. Im Gaumen wie eine Weincrème und dazu auch noch ziemlich süss. Wir haben die Flasche nicht ausgetrunken! Die Progrnosen sind sehr schwierig. Entweder der Wein geht schon bald kaputt oder es ist ein grosser, atypischer 1947er-Typus. trinken (2010 - 2030)
Producer
Château Trotanoy
A historic Pomerol estate, Château Trotanoy is a small property made up of 7-hectares owned by the Jean-Pierre Moueix family. Located on one of the most beautiful parts of the Pomerol Plateau, the soil of Château Trotanoy is a very dense mixture of clay and gravel. This soil combination tends to solidify as it dries out after rain to an almost concrete-like hardness, hence the name trotanoy, or in other words, too wearisome to cultivate. Purchased by Jean-Pierre Moueix in 1953, Château Trotanoy is one of Pomerol’s leading estates, in part due to its complex terroir. The soil at the highest point of exposure contains a good proportion of gravel, becoming progressively more clayey as the elevation declines. Under this clay is a subsoil of red gravel and an impermeable layer of hard, iron-rich soil known as crasse de fer. This fascinating soil diversity brings power, depth and complexity to the wine. One of the few vineyards not to freeze in the famous year of 1956, the old vines have remained planted to Merlot (90%) and Cabernet Franc (10%). The wines are dense and seriously well-structured; seven or eight years of aging will see the growth of opulent dark fruit combined seamlessly with oriental spice notes.