Close
Search
Filters

Tertre Roteboeuf 1995 1200cl

Grand Cru | St. Emilion | Bordeaux | France
Sold out

All vintages

1995
Critics scores
95 Robert Parker
This is the third vintage (1989 and 1990 were the other two) where Le Tertre-Roteboeuf exhibits a Le Pin-like exotic richness and opulence. The wine exhibits a dense ruby/purple color, and a compelling set of aromatics consisting of pain grille, ripe black cherry and cassis fruit, intermixed with truffles, mocha, and toffee. Dense and full-bodied, with layers of intensely ripe fruit, this plump, gorgeously pure, expansively flavored, multidimensional wine is even better out of bottle than it was in cask. Anticipated maturity: 2001-2018. If wines were whores, Le Tertre-Roteboeuf would certainly be a potential candidate. These lavishly rich, sumptuously-textured, hedonistic wines hit all the sweet spots on the palate.
18 Rene Gabriel
96: Fassprobe (18/20): Unglaublich süsses, druckvolles Bouquet; angenehme Rösttöne, Amarenakirschen, sehr facettenreich, sanfte Portwein-Anflüge. Im Gaumen wirkt die Frucht erst marmeladig, wiederum viel reife rote Beeren mit einem Hauch Dörrfrüchte darin, burgundische Rückaromatik, sanft trocken in den Tanninen, braucht noch viel Zeit. 98: Irgendwie scheint dieser massive, fette Wein gar keine richtige Fruchtphase zu haben. Er war so gewaltig verschlossen, dass auch stundenlanges Dekantieren nichts nützte. Wobei letztere Behauptung etwas aus der Luft gegriffen ist, denn nach 30 Minuten war der Wein bereits getrunken. Ein bisschen Wahrsagerei ist halt bei Degunotizen immer dabei. (18/20). 06: Erstaunliche Reifetöne für den Jahrgang zeigend, bereits ziegelroter Schimmer im satten Purpur. Schokoladiges, offenes Bouquet, ausladend mit Maulbeeren und rotem Cassis, dahinter ein Hauch Caramel. Samtener, cremiger Gaumen, getrocknete Datteln, Giandjujanoten, viel Schmelz und innen die typischen Himbeerenkerne zeigend, reift vielleicht etwas zu schnell und zeigt dafür jetzt schon ersten Genuss. 08: Eine Magnum die bei den Teilnehmern zu gewissem Kopfschütteln führte. Sehr eigenwillige Nase, Herbsttrompeten, Essignoten, Soyasauce, Balsamico, aber eben bereits oxydativen Touch vermitteln. Im Gaumen Kapselnoten, noch Kraft aber irgendwie scheinen sich die Tannine gar nicht richtig zu entwickeln. Schlechte Flasche? Oder schlechte Entwicklung? trinken ( - 2016)
Producer
Château Tertre Roteboeuf
The Saint-Laurent-des-Combes property enjoys a highly prestigious location inherent to producing fine-wines. Sharing the same hillside as Pavie, Troplong-Mondot and Larcis Ducasse, the incredible Château Tertre Roteboeuf has not even been promoted to Grand Cru Classé status. The articulate and daring vintner, François Mitjavile has owned and run the estate since 1978. His 1985 vintage hit the ground running, becoming one of Bordeaux’s ambitious cult-wines. Today, the estate produces wines that can easily compete with Premiers Grands Crus Classés of the appellation, and at best the First Growths of Haut-Médoc. Both scrupulous viticultural practices and very late harvesting – of perfectly ripe grapes – ensure the Tertre Roteboeuf’s trademark style of lush, raisin-like opulence. The Grand Vin is massively complex, with the spiced raisin-like fullness complemented by oak. The extremely unique signature of Mitjavile wines is what makes them absolutely irresistible to worldwide collectors and wine-lovers alike.